Američki istraživači dešifriraju genom goveda

AMERIČKI su istraživači objavili da sa sekvenciranjem kravljeg genoma počinju genetsko istraživanje goveda, projekt kojega se vrijednost procjenjuje na pedeset milijuna dolara i jako bi mogao utjecati na govedarstvo.

Zeleno je svjetlo za projekt dao Državni institut za istraživanje ljudskog genoma (NHGRI) koji je ovisan o Državnim institutima za zdravstvo (NIH) i financirat će istraživanje s 25 milijuna dolara, kaže njegov direktor dr. Francis Collins.

Drugi dio novca osigurat će se iz drugih izvora, među kojima je i država Teksas koja je obećala deset milijuna dolara za to istraživanje.

Početak radova predviđen je za rujan 2003., a cilj je izraditi mapu sveukupnog genetskog materijala kravljih kromosoma.

Genom goveda iste je veličine kao genom čovjeka i drugih sisavaca. Procjenjuje se da ima tri milijarde parova baza u dvostrukom spiralnom lancu DNK (deoksiribonukleinska kiselina) koji čini genom.

Osim koristi koja se očekuje u zoologiji, istraživači mogu dobiti mnoge informacije iz usporedbe genoma različitih vrsta.

´Usporedba između ljudskog i genoma različitih organizama omogućuje nam da bolje shvatimo ustroj i djelovanje ljudskih gena i tako izgradimo novu strategiju u borbi protiv ljudskih bolesti´, rekao je dr. Collins.

Sekvenciranje ljudskog genoma trebalo bi se dovršiti u travnju, dodaje NHGRI koji predvodi jedan od dvaju projekata sekvenciranja tog genoma, dok je drugi povjeren američkoj tvrtki Celera Genomics.

Američki javni istraživački institut već je dovršio sekvenciranje najvećeg dijela genoma nekoliko organizama, među kojima kvasca, oblića i miša. Genom štakora gotovo je dovršen, a genom majmuna uvršten je na popis prioriteta, još samo treba osigurati novac.

Na popisu organizama kojih se genomi trenutačno ispituju su pčela, čimpanza, pile, mušica drosophila pseudoobscura i gljive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara