Američki izaslanik Baker u francuskoj počeo turneju po Europi

AMERIČKI posebni izaslanik James Baker u utorak se u Parizu, na početku europske turneje, sastao s članovima iračkog Upravnog vijeća kako bi razgovali o pomoći glede iračkog duga i transatlantskim sukobima oko dobivanja poslova u obnovi te zemlje.

Baker se sastao s guvernerom iračke Narodne banke, ministrom financija i drugim dužnosnicima, a pojedinosti razgovora još nisu poznate.

Iako je Washington prošlog tjedna rekao kako tvrtke iz zemalja koje su se protivile ratu u Iraku ne mogu sudjelovati u unosnim poslovima obnove te zemlje, uhićenje Sadama Huseina podiglo je nade da se međunarodna zajednica ipak može ujediniti oko Iraka.

Francuska je u ponedjeljak dala do znanja da želi sudjelovati u pomoći Iraku, rekavši da Pariški klub može s Irakom postići sporazum o ublažavanju duga 2004., a ona sama je spremna otpisti dio irački dugova.

"Francuska, zajedno s drugim kreditorima, vjeruje da se može postići dogovor 2004.", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin nakon susreta s pripadnicima iračkog vijeća koji su na turneji lobiranja za potporu ublažavanju iračkog duga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama irački vanjski dug kreće se oko 127 milijardi dolara. Od toga otprilike 3 milijarde duguje Francuskoj, 4,4 milijarde Njemačkoj i 8 milijardi Rusiji.

Tijekom dana Baker će se u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

James Baker će nakon Francuske obići Njemačku, Italiju, Rusiju i Veliku Britaniju.

Službeni Berlin će, kako je najavljeno, od Bakera zatražiti da SAD odustane od svoje odluke da tvrtkama iz država koje su se protivile vojnoj intervenciji u Iraku zabrani sudjelovanje u javnim natječajima za radove na obnovi Iraka, vrijedne oko 18,6 milijardi dolara.

"Nadam se da će razgovori koje James Baker bude vodio u Berlinu promijeniti stajalište američke vlade. Ne razumijem tu poziciju", rekao je uoči Bakerova dolaska njemački ministar obrane Peter Struck.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara