Američki izaslanik putuje u mirovnu misiju na Bliski istok

Američki izaslanik za Bliski istok William Burns putuje u utorak u regiju na razgovore o unapređivanju mirovnog procesa, objavio je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

Burns, pomoćnik američkog državnog tajnika za bliskoistočne poslove, posjetit će Egipat, Palestinske teritorije i Izrael nakon što u ponedjeljak u Bruxellesu bude razgovarao s predstavnicima UN-a, EU-a i Rusije koji su zajedno s SAD-om pokrovitelji mirovnog plana za Bliski istok.

Ereli je rekao da će Burns nastojati iskoristiti nastupanje novog palestinskog čelništva kako bi potaknuo provedbu "mirovnih smjernica", mirovnog plana tzv. diplomatske četvorke za Bliski istok.

Burns će se usmjeriti na naredne korake koji bi pomogli Palestincima da riješe problem sigurnosti te mjere za gospodarske reforme i nastavak političkog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što je Mahmud Abas u siječnju izabran za palestinskog predsjednika nakon smrti Jasera Arafata zavladao je optimizam za oživljavanje zamrlog mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca.

Ereli je rekao da Sjedinjene Države smatraju ohrabrujućim Abasovo nastojanje za održavanje reda u pojasu Gaze, među kojima i raspoređivanje palestinskih sigurnosnih snaga koje bi trebale spriječiti napade na Izraelce.

Ereli je pozdravio najave palestinskih militantnih skupina kako su blizu dogovora s Abasom glede prekida vatre s Izraelom, ali je upozorio da bi prekid vatre trebao biti tek prvi korak prema većem cilju, "potpunom prekidu nasilja i terorizma".

(Hina) xsl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara