Američki katolici daju više crkvi unatoč pedofilskom skandalu

AMERIČKI katolici povećali su u prošloj godini donacije crkvi unatoč skandala sa svećenicima pedofilima, objavili su u petak istraživači sa Sveučilišta Georgetown.

Katolici su u 2002. ukupno dali 5,8 milijardi dolara svojim lokalnim župama što je porast za 4,9 posto.

Ipak, smanjili su za 2,3 posto na 635 milijuna dolara priloge biskupima za potrebe njihovih dioceza.

To znači da su ljudi ljuti na biskupe "tražeći odgovornost crkve kao cjeline", ali kažu da je njihov svećenik u redu, tumači podatke Mary Gautier, istraživač sa Sveučilišta Georgetown.

Rast donacija je još iznimniji u kontekstu slabosti američke ekonomije zbog koje su opali prilozi za 400 najvećih karitativnih organizacija u SAD-u po prvi put u više od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što se prošle godine iz Bostona po cijelim Sjedinjenim Državama proširio skandal sa stotinama svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu predviđalo se da će se američka katolička crkva, osim s višemilijunskim tužbama za odštetu, suočiti i s padom donacija.

To se međutim nije ostvarilo, pokazali su nalazi istraživanja Sveučilišta Georgetown koje anketira 194 diceze američke katoličke crkve. Dapače, u 2002. rast donacija je bio veći nego u 2001., godini prije izbijanja skandala.

Iznimka je Boston, epicentar skandala, gdje je uz skoro 50 postotni pad donacija kardinalu došlo i do 8 postotnog pada priloga za lokalne župe.

Potvrda porasta priljeva novca u američkoj katoličkoj crkvi je i njegov povećan dotok iz SAD-a u Vatikanu. Kardinal Sergio Sebastiani, predsjednik Prefekture za ekonomske poslove Svete stolice, rekao je u srpnju da su američki doprinosi Vatikanu porasli u 2002., ali nije rekao koliki su.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara