Američki Kongres na dnu popularnosti

NOVA anketa agencije Gallup je pokazala kako je samo 18 % građana SAD zadovoljno sa svojim zakonodavnim tijelom u kome trenutno većinu drže demokrati, a što odgovara neslavnom rekordu kojeg je Kongres imao u vrijeme korupcijskih skandala u proljeće 1992. godine.

Čak 76 % anketiranih je reklo da je nezadovoljno radom američkog Kongresa.

Predsjednik Bush, koji se trenutno smatra jednim od najnepopularnijih predsjednika u povijesti, može se tješiti kako bolje stoji od Kongresa, s obzirom da ga podržava oko 32 % Amerikanaca.

Gallup u svom izvještaju podsjeća kako je sveopće nezadovoljstvo Kongresom 1992. godine, u kome su tada također većinu držali demokrati, dosta doprinijelo da dvije godine kasnije u oba doma većinu preuzmu republikanci.

Razina zadovoljstva Kongresom je također slična razini iz ljeta 1979. godine kada je SAD pogodila teška energetska kriza izazvana iranskom revolucijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gallupov izvještaj također navodi da 72 % Amerikanaca vjeruje da se ekonomija "pogoršava", što bi moglo biti jedno od objašnjenja za nizak rejting američkog zakonodavnog tijela.

Kongres je ove godine vrhunac popularnosti imao u siječnju, neposredno nakon što su na izborima vlast preuzeli demokrati, obećavši biračima brzo povlačenje iz Iraka. Tada je Kongresom bilo zadovoljno 35 % Amerikanaca.

Međutim, "medeni mjesec" je vrlo brzo prošao, a Amerikanci su teško razočarani time što demokrati sve kolebljiviji po pitanju zaustavljanja rata, a i zbog toga nisu uspjeli donijeti brojne reforme koje su obećali u kampanji. Zanimljivo je da je zadovoljstvo Kongresom gotovo istovjetno među demokratskim (21 %), republikanskim (18 %) i stranački neopredijeljenim biračima (17 %).

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara