Američki kongresnici uglavnom podupiru Busha oko rata

ODMAH nakon što je predsjednik George W. Bush u srijedu navečer objavio početak napada na Irak američki kongresnici iz obje glavne stranke su mu uglavnom izrazili potporu.

"Želio bih da nije došlo do ovoga. Nitko ne želi rat. Ali, moramo se suočiti s izazovom terorizma i ja podržavam u toj borbi glavnog zapovjednika i američku vojsku u ovom odlučujućem trenutku", kazao je demokratski kongresnik Dick Gephardt, mogući kandidat za američkog predsjednika.

"Kao i 6. lipnja 1945. kada su američki vojnici zajedno s britanskim prijateljima započeli oslobađati Europu od tiranina, danas 19. ožujka 2003. američka vojska s britanskim prijateljima započela je plemenitu misiju oslobađanja iračkog naroda od zlog tiranina", rekao je predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Dennis Hastert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan protivnik rata u američkom Kongresu ostao je to i nakon otpočinjanja vojne akcije u Iraku.

"Noćas je predsjednik Bush zapovijedio američkim snagama da krenu u rat koji krši američke tradicije obrambenog rata koje postoje još od Georgea Washingtona. Ovo je pogrešno, to krši Ustav i međunarodno pravo", rekao je demokratski zastupnik iz Ohia, Dennis Kucinich. Kucinich je hrvatskog podrijetla, a najavio je svoju namjeru da se natječe za kandidaturu demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država.

Neki od protivnika politike predsjednika Busha ipak sada daju svoju potporu američkim vojnicima raspoređenim oko Iraka.

"Molimo za brzo i uspješno razoružanje Iraka uz najmanji mogući gubitak života među našim vojnicima i iračkim civilima. Kongres će osigurati potporu našim snagama koju trebaju da bi nadvladali u opasnoj i teškoj misiji u kojoj sudjeluju", rekla je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi. Ona je u listopadu prošle godine glasovala protiv kongresne rezolucije koja je predsjednika Busha ovlastila da upotrijebi silu u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara