Američki milijarder odletio u svemir

CHARLES SIMONYI, 58-godišnji američki milijarder rodom iz Mađarske, široj javnosti poznat po svom radu na razvoju "Microsoft Worda" sinoć je u ruskom svemirskom brodu "Sojuz TMA-10" odletio u Zemljinu orbitu, gdje bi u ponedjeljak trebao stići na Međunarodnu svemirsku postaju.

Simonyiju će u "Sojuzu" društvo praviti ruski kozmonauti Fjodor Jurčikin i Oleg Kotov, a na Međunarodnoj svemirskoj postaji će pridružiti posadi koju trenutno čine kozmonaut Mihail Tijurin i njegove američke kolege Miguel Lopez-Alegria i Sunita Williams.

Simonyi, koji je za putovanje platio 25 milijuna dolara, će posadi Postaje donijeti gurmanske poslastice koje je pripremila njegova dobra prijateljica Martha Stewart (na slici dolje), poznata američka TV-voditeljica i vlasnica poslovnog imperija. Stewart je došla u Bajkonur kako bi osobno ispratila Simonyja na njegov put.

Simonyi je svoje pripreme detaljno opisao u blogu, pri čemu je spomenuo i jedan relativno slabo poznat kozmonautski običaj koji datira iz sovjetskih vremena - uriniranje po gumi autobusa koja ih vodi do lansirne rampe.

Simonyi će na Postaju donijeti i papirnate vrpce koje je 1960-ih koristio za "Ural-2", sovjetsko računalo na kojem je naučio informatičke vještine. To mu je iskustvo dobro došlo, jer je 1968. emigrirao u SAD, priključio se "Microsoftu", razvio "Word" i "Excel", a potom razvio i vlastitu tvrtku "International Software".

Simonyi će se na Zemlju vratiti 20. travnja zajedno s Tijurinom i Lopez-Alegriom.

Simonyi je peti po redu svemirski turist. Nakon američkog milijardera Dennisa Tita 2001. godine, kao turisti su u svemir letjeli Južnoafrikanac Mark Shuttleworth, Amerikanac Greg Olsen i Amerikanka Anousheh Ansari.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara