Američki ministar obrane doputovao u Hrvatsku, SAD pritišće Hrvatsku?

Američki ministar obrane doputovao u Hrvatsku, SAD pritišće Hrvatsku?

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld doputovao je u višesatni posjet Hrvatskoj, a zajedno s njim službenim zrakoplovom američke vlade iz Muenchena stigli su i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević.

Rumsfeld se odmah po dolasku uputio na sastanak s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Rumsfelda očekuje u nedjelju još i razgovor s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom na kojem će nazočni biti Žužul i Rončević.

AIH zabrinut

Amnesty International Hrvatske (AIH) zabrinut je medijskim najavama da je dolazak američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda povezan s pritiscima Sjedinjenih Država na Hrvatsku da dopusti slanje hrvatskih vojnika u Irak i sklopi bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), navodi se u izjavi te organizacije koju je u nedjelju primila Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stvaranje ICC-a, u čemu je važnu ulogu odigrala i Hrvatska, te volja velikog dijela međunarodne zajednice da se stane na kraj nekažnjavanju ratnih zločina bez obzira na to tko ih je počinio, dovoljan je razlog da predsjednik Republike Stjepan Mesić, ali i svi drugi hrvatski političari, odbiju sve pritiske kolikogod oni bili teški i neugodni, napominje AIH u svojoj izjavi.

Hrvatska ne treba trgovati ljudskim pravima da bi bila cijenjena i da bi zauzela značajno mjesto u međunarodnom političkom životu, dodaje se u izjavi.

Odlazak HV-a u Irak ne može biti pravdan dobivanjem unosnih poslova u zemlji razorenoj diktaturom, okupacijom i terorizmom, ističe nadalje AIH.

Stoga, naglašava AIH u svojoj izjavi, nijedna odluka u vezi s time ne smije biti donesena pod vanjskim pritiskom, već u otvorenoj raspravi u kojoj će biti izneseni svi politički i pravni argumenti, uz poštivanje međunarodnog prava i dobrobiti iračkog naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara