AMERIČKI ORKESTAR IZVODI GLAZBU IZ "GOSPODARA PRSTENOVA"

Glazba iz filmova "Gospodar prstenova" bit će u petak premijerno izvedena u SADu pod ravnanjem skladatelja Howarda Shorea, izvješćuje BBC u srijedu. L

Simfonijski orkestar iz Columbusa, glavnog grada države Ohio, izvest će dvosatni koncert u šest stavaka, po dva za svaki film.

Na sceni će se naći 200 izvođača, uključujući dva zbora koja su morala naučiti pjesme na izmišljenim jezicima. Rasprodano je svih 5500 ulaznica za koncert u petak, a dogovoren je još jedan u subotu. Orkestar je ugovorio koncert Shoreove glazbe prije dvije godine, još prije no što je Shore dovršio partituru.

Shore je već ravnao izvedbama u Novom Zelandu, na premijeri "Povratka kralja" u prosincu, te u svojoj domovini Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uvijek smo u potrazi za novim i zanimljivim projektima", kaže Dan Hart, voditelj i izvršni direktor orkestra. "Ovo je izgledalo kao savršena prilika da orkestar predstavimo sasvim drukčijoj skupini ljudi".

Uz uobičajene orkestralne izvođače, drugi će glazbenici svirati norvešku frulu i japanske bubnjeve, dok će treći zveckati lancima. Očekuje se da će na koncerte stići ljubitelji Shoreove glazbe izdaleka, od Aljaske do Pariza. Izvedbe glazbe iz "Gospodara prstenova" pripremaju se u Antwerpenu, Londonu, Atlanti, Philadelphiji, Seattleu i Pittsburghu.

"To je nešto kao lokalni edukativni događaj", kaže Shore. "U Montrealu sam na probama vidio mnogo knjiga 'Gospodar prstenova'. Glazba je zapravo isto temeljena na simfonijskoj tradiciji 19. stoljeća. Trebalo je stvoriti djelo koje će biti uronjeno u starinu. Knjiga je tako muzikalna da sam htio jedan aspekt tog pisanja uklopiti u film."

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara