Američki piloti obučeni za moguće zatočenje

IAKO im daljinski navođeno streljivo omogućava da budu daleko od cilja, američki piloti koji sudjeluju u iračkom ratu prvi bi mogli pasti u neprijateljske ruke, za što su dobro pripremljeni, piše agencija France presse.

"Svi letači prolaze posebnu obuku o preživljavanju, pružanju otpora i bijegu pod nazivom SERE. Riječ je o posebnoj školi u SAD-u, gdje piloti uče što učiniti ako postanu ratni zatočenici. Obučavaju ih kako pobjeći, kako se oduprijeti neprijatelju i slično", kaže za AFP Richard OHanlon, zapovjednik nosača zrakoplova Theodore Roosevelt koji kruži istočnim Sredozemljem.

Prije nego što krene u zračni napad na neprijateljsko područje, svaki pilot uzima sa sobom ručno oružje i dva spremnika sa streljivom.

U slučaju da se moraju katapultirati ili da letjelica bude pogođena, opremljeni su uređajima pomoću kojih se može otkriti gdje su: radijom i svijetlećim i dimnim raketama. Imaju i pribor za preživljavanje s hranom i vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što bi učinio da iračka vojska pogodi njegov bombarder F/A-18 Hornet, pilot eskadrile "Golden warriors" s nadimkom Mongo, odgovara: "Vidio bih najprije jesam li ranjen u padu, onda bih pokušao pronaći mjesto gdje ću se skriti, doći k sebi i provjeriti kojom opremom za preživljavanje raspolažem".

Vojnici koji sudjeluju u operaciji "Iračka sloboda" svi znaju za Michaela Scotta Speichera, pilota američke mornarice čiji je zrakoplov srušen 1991. u prvom Zaljevskom ratu. Premda se u početku mislilo da je zauvijek izgubljen, piše AFP, možda je ipak još živ, zatočen negdje u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara