Američki pisac Bryson pobijedio u engleskoj anketi

PUTOPIS američkog autora Billa Brysona izabran je kao knjiga koja najbolje predstavlja Englesku u anketi organiziranoj povodom Svjetskog dana knjige, objavio je u četvrtak BBC.

´Notes from a Small Island´ (Bilješke s malog otoka), knjiga o Brysonovim iskustvima u Britaniji, izabrana je ispred klasika kao što su ´1984.´ Georgea Orwella i ´Captive State´ Georgea Monbiota.

Velški su čitatelji u anketi izabrali knjigu Lewisa Daviesa ´Work, Sex And Rugby´, Škotlanđani knjigu ´Me And Ma Girl´ Desa Dillona, a čitatelji iz Sjeverne Irske ´Desire Lines´ Annie McCartney.

U posebnoj anketi BBC-jeve stanice Radio 4, Englezi su se odlučili za Orwellovu ´1984.´.

Bryson, koji je u Velikoj Britaniji živio 20 godina, izjavio je da je oduševljen izborom.

´Zahvalan sam i iznenađen ovakvom počasti. Upravo se spremamo ponovo preseliti u Britaniju tako da mi je jako drago da je prepoznata moja ljubav za ovu zemlju´.

Podrijetlom iz gradića Des Moines u američkoj državi Iowi, Bryson se nastanio u Engleskoj nakon posjeta u studentskim danima i godinama živio u sjevernom Yorkshireu sa ženom i djecom. Knjiga mu je bila na vrhu lista bestselera.

Rezultati dvije ankete znatno su se razlikovali, a jedino je ´Desire Lines´ u obje izabrana kao knjiga koja najbolje predstavlja Sjevernu Irsku. McCartney je za BBC-jev Radio 4 izjavila da je ´totalno oduševljena´ da je izabrana. U radijskoj anketi, škotski su slušatelji izabrali knjigu ´Sunset Song´ Lewisa Grassica Gibbona, dok je najpopularnija velška knjiga ´Under Milk Wood´ Dylana Thomasa.

Richard Weight, autor knjige ´Patriots - National identity in Britain 1940 - 2000´, izjavio je na radiju: ´Književnost ne odražava nacionalni karakter. Trajna popularnost Orwellove ´1984.´ potvrđuje englesku opsesiju državom i strahom od države. Ono pak što je karakteristično za velške i škotske knjige je da govore o podrijetlu i progonstvu´.

Svjetski dan knjige svake godine organizira udruga izdavača i knjižara Velike Britanije i Irske. Škole dobivaju posebne pakete knjiga, a 14 milijuna ´bonova za knjige´ od 1 funte podijelit će se kako bi se djecu potaklo na čitanje.

Književnik Kazuo Ishiguro izjavio je, komentirajući na radiju ankete: ´Roman je vrlo živa forma. Jedna od upečatljivih stvari u anketi jest ravnoteža između suvremenih knjiga i starih klasika´.

Ishiguro, autor knjige ´Na kraju dana´, adaptirane za film s Emmom Thompson i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama, nazvao je ´1984.´ ´najvećim engleskim romanom 20. stoljeća´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara