AMERIČKI PROSVJEDNICI DRUGI DAN ZAREDOM NA ULICAMA

Prosvjednici protiv rata u Iraku izišli su u petak, drugi dan za redom, na ulice američkih gradova, no čini se da je njihov broj znatno manji nego dan ranije zahvaljujući brojnim uhićenjima u četvrtak. L

Diljem SAD-a u četvrtak je uhićeno više od 2.000 demonstranata, od čega najviše, njih 1.600, u San Franciscu.

U petak je mnogo manji broj Amerikanaca izašao na ulice prosvjedovati protiv rata u Iraku, pa je i broj uhićenih osjetno manji - oko 300 ljudi je uhićeno, od toga 150 u San Franciscu, 65 u Chicagu, 26 u Washingtonu itd.

Unatoč slabijem odazivu u petak, za subotu se ponovno očekuje mnogo veći broj demonstranata.

"Ustrajat ćemo u ovome danima. Ovo je ustvari tek početak. Doslovno sam prespavao noć u policijskoj postaji i vratio se na ulicu", rekao je Jamie Hurlbut, jedan od demonstranata u San Franciscu uhićenih u četvrtak.

Brojni antiratni demonstranti okupljali su se ispred zgrada saveznih institucija, poput prosvjednika u Seattleu, te ispred ureda nekih od američkih senatora, uključujući demokratske senatore Joea Liebermann u gradu Hartfordu u saveznoj državi Connecticut, te Hillary Rodham-Clinton i Charlesa Schumera u New Yorku.

"Oplakujemo nedužne iračke civile koji ne snose nikakvu krivicu za postupke svoje vlade", izjavila je Ellen Barfield koja se zatekla u antiratnim prosvjedima u gradu Baltimoreu (Maryland).

Pred farmom američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda u Novom Meksiku okupilo se oko 500 demonstranata koji su spustili američku zastavu s kuće, te po njoj ispisali antiratne grafite.

Iako je većina prosvjeda protekla u miru, nisu se mogli izbjeći blaži sukobi između demonstranata i policije. Stoga su iz policije za ubuduće najavili mnogo agresivniji pristup u kontroliranju prosvjeda.

"Stvari prerastaju iz legalnih prosvjeda u apsolutnu anarhiju", izjavio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Alex Fagan.

Prema policijskim izvorima, dosadašnje antiratne demonstracije koštale su ih oko 450.000 dolara.

(Hina) zm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara