Američki republikanci se odriču svog kongresnog čelnika

U PETAK je nekoliko desetaka republikanskih zastupnika u Kongresu, koji pripadaju i konzervativnom i umjerenom krilu, potpisalo peticiju kojom od vodstva stranke traže da se organiziraju izbori za vodstvo stranačke frakcije u Zastupničkom domu.

Od rujna se na tom mjestu nalazi Roy Blunt iz Missourija, koji je zamijenio Toma De Laya, zastupnika protiv koga je u Teksasu podignuta optužnica zbog ilegalnog financiranja kampanje. De Lay, iza koga je na početku stala njegova stranka, je po podizanju optužnice iz formalnih razloga podnio ostavku, a republikansko čelništvo isticalo kako je u pitanju "privremena mjera" te da će se De Lay vratiti na svoj položaj čim uspije "dokazati svoju nevinost".

No, za razliku od optužnice u Teksasu, koje republikanci pripisuju lokalnom demokratskom tužitelju i njegovim političkim ambicijama, De Lay se našao u daleko većim problemima nakon što se lobist Jack Abramoff odlučio priznati krivnju u daleko ozbiljnijim federalnim slučajevima. Abramoff, koji je desetljećima zastupao interese indijanskih kazina, poznat je po bliskim vezama s cijelim nizom utjecajnih washingtonskih političara iz obje stranke, ali malo koja od tih veza je tako bliska poput one s De Layem.

Ukoliko bi Abramoff svojim priznanjem De Laya i druge republikanske čelnike upetljao u skandal, mnogi drže da bi od toga na kongresnim izborima u studenom mogla sjajno profitirati Demokratska stranka, pa čak i preuzeti većinu u Zastupničkom domu koga republikanci drže od 1994. godine.

To što su se peticiji priključili i konzervativni i umjereni kongresnici svjedoči da se ta mogućnost u Republikanskoj stranci prilično ozbiljno shvatila. Prihvaćanjem peticije bi u praksi značilo trajnu De Layevu smjenu, te bi se njome signalizirao početak čistke "mangupa u vlastitim redovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dennis Hastert, predsjednik Zastupničkog doma i jedan od bliskih De Layevih prijatelja, nije ni podržao inicijativu, ali se njoj ni javno usprotivio.

Protiv De Layevog povratka na dužnost se u svom uvodniku izjasnio i pro-republikanski "Wall Street Journal".

Ukoliko dođe do izbora, jedan od kandidata će biti i Roy Blunt kome će se, kako navode razni izvori, suprotstaviti John Boehner iz Ohia i Mike Pence iz Indiane.

D.A.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara