Američki savjetnici dali ostavke zbog pljačke iračkog muzeja

TROJICA savjetnika za kulturu američke vlade podnijela su ostavke jer Sjedinjene Države nisu spriječile pljačku umjetničkog blaga iz bagdadskog muzeja.

Trojica članova Odbora Bijele kuće za kulturno vlasništvo ostavke su obrazložila razočaranjem što Sjedinjene Države nisu zaštitile povijesno naslijeđe Iraka.

"Tragedija nije spriječena zbog nedjelovanja naše zemlje", napisao je Martin Sullivan, predsjednik Odbora, u pismu ostavke.

On je u petak u razgovoru za televiziju ABC kazao kako ne krivi američku vojsku u Iraku.

"Krivo je planiranje u kojemu se nikad nije dao prioritet činjenici da je to kolijevka civilizacije, i da te zbirke ne pripadaju samo Iračanima nego i svima nama koji potječemo od te rane civilizacije", rekao je Sullivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim njega ostavke su podnijeli i Richard Lanier i Gary Vikan.

Glasnogovornica Bijele kuće Claire Buchan kazala je u četvrtak kako su Sjedinjene Države nastojale sačuvati iračko kulturno blago.

"Prava je nesreća da je došlo do pljačke i oštećenja", rekla je ona.

Irački Nacionalni muzej u Bagdadu čuvao je izloške 5.000 godina povijesti na prostorima koji pamte Sumer, Babilon i Asiriju. Među ukradenim i dijelom uništenim blagom je i jedan od najvrednijih dijelova muzejske zbirke - više od 100.000 glinenih pločica ispisanih klinastim pismom na kojima su zapisani svi aspekti života Mezopotamije tijekom 3.000 godina njezine povijesti.

Američka i svjetska javnost zamjera Sjedinjenim Državama i američkoj vojsci što se nije potrudila zaštititi iračko kulturno blago premda su mjesecima unaprijed bili obaviješteni o onome što se nalazi u iračkim muzejima.

Američka vojska je, nasuprot tomu, odmah zaštitila iračke naftne izvore i ministarstvo nafte.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara