Američki Senat oduzeo dio kadrovskih ovlasti Bushovoj administraciji

Američki Senat oduzeo dio kadrovskih ovlasti Bushovoj administraciji

AMERIČKI SENAT je danas s 94 glasa "za" i 2 "protiv" ukunio odredbu Patriotskog zakona kojom se ministru pravde davala ovlast da u izvanrednim slučajevima na neodređeno vrijeme imenuje federalne tužitelje.

Taj potez se tumači kao reakcija na aferu vezanu za američkog ministra pravde Alberta Gonzaleza, koji je nedavno pokušao smijeniti 8 federalnih tužitelja, navodno da bi na njihova mjesta imenovao Bushu odane kadrove.

Demokrati - koji sada čine većinu u oba doma Kongresa - već duže od tjedan dana traže Gonzalezovu ostavku, a u tome im se priključio i dio republikanskih senatora.

Gonzalez je inače, isto kao i Bush, rodom iz Teksasa, a prije dolaska na dužnost ministra pravde (vrhovnog državnog odvjetnika) je služio kao pravni savjetnik Bijele kuće. Njegovom imenovanju za ministra pravde su se demokrati oštro protivili zato što je u nekim svojim pravnim mišljenjima navodno opravdavao torturu i druge kontroverzne postupke vezane uz Guantanamo i "rat protiv terorizma".

S druge je strane Gonzalez, koji je prvi Hispanoamerikanac na položaju ministra pravde, navukao bijes konzervativnih republikanaca zbog svojih liberalnih stavova o pobačaju, te su mnogi njegov izbor smatrali Bushovom izdajom, odnosno držali da je predsjednik osobnog prijatelja  pretpostavio ideološkoj "čistoći". Iz tih je razloga prošle godine propala Gonzalezova kandidatura za upražnjeno mjestu u Vrhovnom sudu, o kojoj su demokrati, pak, imali mnogo povoljnije mišljenje.

Danas izglasane zakonske izmjene su vratile odredbe od prije 2006. godine, kada je ministar pravde mogao imenovati federalne tužitelje na samo 120 dana, a u kojem roku novi tužitelj mora dobiti potvrdu Senata.  Ukoliko se u tom roku potvrda Senata ne dobije, novog tužitelja imenuje federalni sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki mediji su tvrdili da će Gonzalez, čiji je načelnik stožera prije tjedan dana podnio ostavku, vrlo skoro morati napustiti svoj položaj, odnosno da Bush "aktivno" ispituje kadrovski teren kako bi mu našao nasljednika.

Međutim, Bush, poznat po svojoj tvrdoglavosti i vjernosti prijateljima,  je jutros dao izjavu kojom nedvosmisleno daje podršku Gonzalezu.

D.A.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara