Američki Senat ograničio pravo na pobačaj

JUČER je američki Senat usvojio zakonski prijedlog koji se smatra velikom pobjedom protivnika prava na pobačaj, odnosno koji ozbiljno ograničava korištenje prava na pobačaj, ustanovljenog u SAD-u presudom Vrhovnog suda iz 1973. godine.

Jučer usvojeni zakonski prijedlog, slično kao i tekst usvojen u Domu zastupnika, pod prijetnjom kaznene odgovornosti zabranjuje prijevoz maloljetnica preko granica federalnih država u svrhu izvođenja pobačaja.

Na tom prijedlogu su inzistirale konzervativne države čija zakonodavstva propisuju da maloljetnice moraju prije izvođenja pobačaja o tom postupku izvijestiti roditelje ili staratelje. Ti propisi se najčešće zaobilaze tako da maloljetnice pobačaj obavljaju u liberalnim državama u kojima izviješćivanje roditelja nije potrebno.

Takva je praksa bila posebno popularna među maloljetnicama u državama Virginia i Maryland, između kojih se nalazi federalna oblast Columbia gdje je pobačaj moguće izvesti bez da se o tome izvijeste roditelji.

U Senatu je jučer za zabranu glasovalo 65, a protiv 35 senatora. Među zagovornicima novog zakona je 51 republikanac i 14 demokrata, dok su protiv bili 29 demokrata, 4 republikanca i jedan nezavisni senator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasani prijedlog za svakoga tko maloljetnicu prevede preko granice radi obavljanja pobačaja predviđa do godinu dana zatvora. Od prijedloga izglasanog u Zastupničkom domu se razlikuje po odredbi kojom su kaznene odgovornosti liječnici koji u takvim okolnostima obave pobačaj.

Bez obzira na to, odluku su žestoko napale američke feminističke udruge i pobornici prava na pobačaj, a neki demokratski političari drže kako je u pitanju pokušaj republikanaca da se pažnja javnosti pred jesenske izbore skrene s važnijih pitanja kao što su rat u Iraku i visoke cijene goriva.

S druge strane, predsjednik Bush je izrazio veliko zadovoljstvo izglasanim zakonskim prijedlogom. Republikanskim kongresnicima i senatorima će, pak, jučerašnji događaj dobro doći kada na birališta za nekoliko mjeseci budu dovodili konzervativne glasače o kojima ovisi njihov reizbor.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara