Američki Senat prvi put srušio zakonski veto predsjednika Busha

AMERIČKI je Senat jučer, prvi put od kada je George W. Bush na vlasti, srušio veto koji je predsjednik stavio na zakon te je dvotrećinskom većinom izglasao zakon o vodenim projektima vrijedan 23 milijarde dolara, izvijestio je The New York Times.

Veto je izglasan sa 79 naprema 14 glasova i time je poslana jasna poruka demokratskoj većini u Kongresu kako će snaga Bijele kuće biti ispitivana i na drugim područjima. Time je također i data šansa republikancima koje očekuju teški izbori sljedeće godine da se distanciraju od nepopularnog predsjednika .

"Kongres je predsjedniku rekao da nas ne može samo tako zaobilaziti i ignorirati", rekla je Barbara Boxer, demokratska senatorica iz Kalifornije, koja se najviše zalagala za izglasavanje zakona o vodenim projektima.

Zakon predviđa financiranje oko 900 projekata, od čega stotinjak projekata inženjerijskog korpusa vojske; brane, pročistači otpadnih voda i obnova plaža, koji su važni za lokalne zajednice i njihove predstavnike u Kongresu.

Njime su predviđena i sredstva za uraganom Katrina pogođenu obalu Meksičkog zaljeva i obnovu močvarnog područja Everglades na Floridi.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara