Američki State Department: Kadijević nije na popisu osoba koje su legalno ušle u SAD

Američki State Department: Kadijević nije na popisu osoba koje su legalno ušle u SAD

AMERIČKI State Department potvrdio je da Veljko Kadijević, bivši jugoslavenski ministar obrane i general JNA, a za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu na temelju optužbi za ratne zločine, ne nalazi na popisu osoba koje su legalno ušle u Sjedinjene Države.

U kratkom priopćenju State Departmenta, koje je poslano kao odgovor američke vlade na međunarodnu tjeralicu za bivšim ministrom obrane SFRJ, navodi se kako isti "nema saznanja da je netko s tim imenom legalno ušao u SAD".

Za Kadijevićem, protiv kojega su u Hrvatskoj podignute tri optužnice za ratne zločine, raspisana je, podsjećamo, međunarodna tjeralica, a istu je raspisala ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Dubravko Novak, načelnik kabineta ravnatelja policije u srijedu je najavio kako će se se tjeralica s Kadijevićevom fotografijom uskoro naći na web stranicama Interpola.

Tjeralica je obvezujuća za svih 186 članica Interpola, pa tako i za SAD, za koje se do sada sumnjalo da se tamo Kadijević navodno nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Kadijevića su u Hrvatskoj podignute optužnice u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku. Zbog optužnice u Vukovaru je i raspisana tjeralica. Županijski sud u Vukovaru je, naime, zatražio raspisivanje tjeralice. Osim za Kadijevića, u Vukovaru su podignute optužnice i protiv devetorice ostalih, od kojih su osmorica - Blagoje Adžić, Zvonimir Jurjević, Božidar Stevanović, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj te Goran Hadžića – još živi, a Života Panić je umro.

Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski kazao je kako je raspisivanje međunarodne tjeralice zatražio nakon što se u tisku počelo pisati o boravištu Veljka Kadijevića u inozemstvu.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara