Američki veleposlanik poručio: Amerika je uz vas, potpuno razumijemo reakcije na presudu

Američki veleposlanik poručio: Amerika je uz vas, potpuno razumijemo reakcije na presudu

Foto: Bruno Konjević/Cropix

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj James Foley na otvorenju konferencije o tržišnom natjecanju rekao je kako razumije emocionalnu reakciju hrvatskog naroda zbog haške presude te poručio Hrvatima: "Znajte, SAD su uz vas!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foley je zatim ponovio ono što je pisalo u priopćenju američkog veleposlanstva poslanom medijima samo par sati nakon presude. Rekao je kako presuda nije osuda Domovinskog rata niti osuda Hrvatske. "Nadamo se da će hrvatski narod ostati fokusiran na budućnost. A put u bolju budućnost je Europska unija", rekao je na otvorenju konferencije koju organizira Američka gospodarska komora u Zagrebu.

Podsjetimo, američko veleposlanstvo priopćilo je nakon presude kako suosjećaju sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima te su pozvali na poštivanje procesa do donošenja konačne presude.

"Odluka suda ni na koji način neće utjecati na bliske, izvanredne odnose između Sjedinjenih Država i Hrvatske.  7. travnja 1992. godine, Sjedinjene Države priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju, te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske.  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. godine priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske. Prema tome, presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata.  Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost.  Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve.  Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji.  Nadamo se da će u ovom teškom trenutku hrvatski narod, koji cijeni svoju borbu i žrtvu, s vjerom gledati u budućnost kao ponosan, neovisan i demokratski narod.", stajalo je, između ostalog, u priopćenju Veleposlanstva SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara