AMERIČKI VOJNICI MOGLI BI DULJE SLUŽITI ZBOG IRAKA I AFGANISTANA

Američka kopnena vojska objavila je kako bi tisuće vojnika koji bi trebali napustiti vojsku nakon isteka roka na koji su se obvezali mogli biti prisiljeni ostati u svojim postrojbama ako budu poslane u Irak ili Afganistan, piše u četvrtak The Washington Post.

Naredba se odnosi na sve aktivne i pričuvne vojnike koji ubuduće budu raspoređeni u Irak ili Afganistan što znači da bi mnogi od njih mogli ostati u vojsci i nakon što istekne njihov formalni ugovor, piše list.

Vojni stručnjaci i kongresnici smatraju da ta odluka svjedoči kako je američka kopnena vojska nedovoljno brojna i razvučena na mnoge operacije, a neki cijelu stvar nazivaju prikrivenom vojnom obvezom u američkoj vojsci koja je dobrovoljačka, piše list.

SAD namjerava u dogledno vrijeme zadržati oko 140.000 vojnika u Iraku, a za njih 20.000 već je produljila boravak u toj zemlji preko prvobitno predviđenih godinu dana i namjerava iz Južne Koreje prebaciti još 3.500 vojnika za iračku misiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

LAT piše da bi naredba mogla vrijediti nekoliko godina dok se američka kopnena vojska reorganizira u manje postrojbe.

Neki članovi američkog Kongresa pozvali su na povećanje broja vojnika u kopnenoj vojsci kako bi mogla odgovoriti na povećane zahtjeve u borbi protiv terorizma, ali ministarstvo obrane to odbija navodeći da planira lakše i pokretnije vojne snage.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara