Američki vojnici pozdravili početak rata nakon čekanja u pustinji

NAKON višetjednog čekanja u pustinji Kuvajta, američki su vojnici pozdravili vijesti o početku rata tvrdeći da su željni zapovjedi za ulazak u Irak, izvijestila je američka agencija Associated Press.

"Olakšanje je da konačno možemo krenuti", kazao je vojnik Robert McDougal iz Pariza u Teksasu, dok je njegova 101. Zračno desantna divizija u četvrtak raspremala svoj pustinjski kamp. "Najteže je čekati, vrijeme je da provjerimo naučeno na obuci", dodao je.

Kolone vozila, uključujući buldožere, Humveese, kamione pune opreme i zaliha, poredale su se duž kampa "New Jersey", spremne za pokret. Pustinjska oluja koja je u srijedu bjesnila tim područjem, u četvrtak je oslabila a osvanulo je prohladno i sunčano jutro.

"Nitko nikada nije molio za rat, no ako dođe do toga mi smo prošli obuku. Moral nam je svima visok i dobro smo", rekao je narednik Brian McCough.

Članovi 709. Bataljuna vojne policije za napade na Bagdad saznali su od novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro. Barem znamo što ćemo raditi iduća tri dana", rekao je zapovjednik bataljuna potpukovnik Richard Vanderlinden.

Rekao je da će njegova postrojba slijediti napredovanja američkih snaga i baviti se ratnim zarobljenicima i iračkim izbjeglicama.

Neki irački vojnici već su se predali. Jedan časnik 3. Pješačke divizije, brifirajući novinare uz uvjet anonimnosti, rekao je da se očekuje predaje jedne cijele iračke divizije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara