Američki vojnici preko turske baze Incirlik ulaze i izlaze iz Iraka

AMERIČKA je vojska počela upotrebljavati zračnu bazu Incirlik preko koje tisuće vojnika ulaze i izlaze iz Iraka, objavili su u ponedjeljak turski mediji.

CNN Turk poziva se na izvore u ministarstvu vanjskih poslova i javlja da je od 1. siječnja kad je turski kabinet u tajnosti donio odluku o dopuštenju američke upotrebe te vojne baze na jugu zemlje, u Irak ušlo ili iz njega izašlo sedamsto vojnika.

Američka vojska planira u idućih nekoliko mjesec kući poslati oko 130 tisuća vojnika koje će zamijeniti 110 tisuća novih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turska je odluka znak popravljanja odnosa između dviju saveznica iz NATO-a. Ti su odnosi postali nategnuti prošle godine kad je turski parlament odbio odluku otome da američki vojnici Tursku iskoriste kao mjesto s kojega će otvoriti sjevernu frontu u ratu protiv Iraka.

Rat protiv Iraka izuzetno je loše primljen u Turskoj. Činjenica da je odluka o dopuštanju upotrebe zračne baze donesena u tajnosti pokazuje s kolikim se poteškoćama vlada suočila kad je u turskoj javnosti tražila podršku za američku invaziju.

Baza Incirlik sat je leta od Iraka. Nakon Zaljevskoga rata njome su se služile američke i britanske snage koje su nadzirale zonu zabrane letenja nad sjevernim Irakom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara