Američki vojnici priznali kako su likvidirali četiri iračka zarobljenika

DVOJICA američkih vojnika priznala su u izjavama američkom sudu kako su u travnju prošle godine u Bagdadu likvidirali četiri iračka zarobljenika, pucnjem u potiljak iz pištolja. Zarobljenici su imali ruke svezane iza leđa te poveze oko očiju, a njihova su tijela nakon likvidacije bačena u obližnji kanal, prenosi New York Times.

Narednik prve klase Joseph P. Mayo i narednik Michael P. Leahy Jr. izjave su dali u siječnju ove godine, pred vojnim istražiteljima u Scweinfurtu u Njemačkoj. S njima su u ubojstvu tih zarobljenika sudjelovala još trojica vojnika, među kojima je bio i zapovjednik voda, John E. Hatley te vojnici Steven A. Ribordy i Belmor G. Ramos.

Motiv za likvidaciju bila je osveta

Hatley je zarobljenike dao ubiti nakon što je dobio obavijest iz zapovjedništva kako ih mora pustiti zbog nedostatka dokaza, stoji u izjavi narednika Leahyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je tada odlučio kako će zarobljenike odvesti do kanala i pogubiti ih. Patrola je tada krenula do kanala pa smo zapovjednik Hatley, narednik Mayo i ja izveli zarobljenike van iz vozila pored kanala i ubili ih. nakon toga smo njihova tijela gurnuli u kanal i otišli", kazao je Leahy. Dodao je kako su to učinili kao osvetu za smrt dvojice američkih vojnika iz njihove jedinice koji su poginuli od snajperskog hica i mine uz cestu.

Narednik Mayo u izjavi je kazao kako je ubojstva počinio iz ljutnje, zbog gore navedenih ubijenih američkih vojnika. Leahy je s druge strane izjavio kako se srami onog što je učinio. "kad sam to učinio, mislio sam da to radim za svoju obitelj. Sad shvaćam koliko sam zapravo pogriješio", zaključio je.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara