Američki Vrhovni sud legalizirao halucinogeni čaj u vjerske svrhe

U UTORAK je američki Vrhovni sud objavio presudu kojom je jednoglasno potvrdio presude nižih sudova i tako legalizirao upotrebu halucinogenog čaja u vjerske svrhe.

Slučaj je započeo kada je Bushova administracija nastojala spriječiti brazilsku sektu O Centro Espirita Beneficiente Uniao do Vegetal da koristi halucinogene čajeve pri svojim vjerskim obredima. Stav administracije je bio da takva praksa predstavlja kršenje federalnih zakona o zloupotrebi opojnih droga.

Sekta, koja u SAD ima oko 130 članova i sjedište u New Mexicu, se pri obredima koristi tzv. "hoascom" ili "vinom iz džungle" - čajem koji u sebi sadrži velike količine halucinogenog dimetiltriptamina. Članovi sekte - koja nastoji spojiti kršćanstvo s animističkim tradicijama Južne Amerike - drže da se Boga može spoznati jedino kroz konzumaciju halucinogenog čaja na četverosatnim ceremonijama koje se održavaju dvaput mjesečno.

U SAD se, pak, dimetiltriptamin nalazi na popisu opojnih droga zabranjenih za javnu distribuciju.

Sekta je na zapljenu "hoasce" od strane federalnih agenata reagirala sudskom tužbom, navodeći da se time krše američkim Ustavom garantirane vjerske slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda John Roberts se složio sa takvim stavom i citirao poseban Zakon o obnovi vjerskih sloboda, izglasan 1993. godine. Prema tom zakonu se određeni vjerski obredi mogu zabraniti jedino ako za to "postoje posebno opravdani razlozi".

Roberts i sedmorica ostalih sudaca su se složili kako u slučaju sekte takvi razlozi ne postoje.

Roberts je u obrazloženju presude i naveo kako je prilikom zapljene "hoasce" vlada vodila "tipičnim birokratskim stavom" prema kojemu "izuzetak od pravila u jednom slučaju sa sobom vodi izuzetke u svim ostalima", odnosno "kako nijednog izuzetka ne smije biti". Roberts umjesto toga smatra kako je dužnost vlade da svaki slučaj razmatra pojedinačno.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara