Američki vrhovni sud odbacio zakon protiv homoseksualizma

AMERIČKI Vrhovni sud odbacio je u četvrtak teksaški zakon o zabrani homoseksualnih odnosa, čime je ostvarena značajna pobjeda boraca za prava homoseksualaca u Sjedinjenim Državama.

U presudi, koju je potpisuje sudac Vrhovnog suda Anthony Kennedy, navodi se da je teksaški zakon, koji je zabranjivao homoseksualne odnose i smatrao ih "devijantnim spolnim općenjem", kršio pravo na privatnost, što je suprotno ustavu.

Teksaški zakon o "homoseksualnom ponašanju", koji se našao pred Vrhovnim sudom, proglašavao je zločinom svaki oblik seksualnog odnosa između ljudi istoga spola, čak i uz obostranu suglasnost i u potpunoj privatnosti nečije spavaće sobe. Maksimalna kazna za takve prijestupe bila je 500 dolara novčane kazne.

Presuda koju je Vrhovni sud donio omjerom glasova 6-3 odbacuje odluku staru 17 godina prema kojoj su američke savezne države mogle kažnjavati homoseksualce za, kako se to u zakonima zvalo, devijantni seks.

Slučaj o kojem je odlučivao američki Vrhovni sud odnosio se ne Johna Geddesa i Tryona Garnera, dvojicu homoseksualaca iz Houstona koje je policija 1998., istražujući lažnu dojavu o napadu zatekla "in flangranti" u Lawrenceovom stanu. Uhićeni su i kažnjeni s po 200 dolara. Nakon toga su od Vrhovnog suda tražili da ocijeni ustavnost teksaškog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova dvojica muškaraca "imaju pravo na poštivanje svojih privatnih života", napisao je Kennedy u presudi. "Država ne može poniziti njihov život ili kontrolirati njihovu sudbinu proglašavajući njihovo privatno spolno ponašanje zločinom", rekao je on.

S presudom se nisu suglasila trojica najkonzervativnijih članova Vrhovnog suda.

Ova presuda neće samo ukinuti zabranu homoseksualizma u Teksasu nego i u još 13 saveznih američkih država koje imaju takve zakone (Alabama, Florida, Idaho, Kansas, Louisiana, Mississippi, Missouri, Sjeverna Karolina, Oklahoma, Južna Karolina, Utah i Virginija). Druge američke savezne države nemaju takve zakone.

Američki homoseksualci i lezbijke su presudu Vrhovnog suda doživjeli kao veliku pobjedu smatrajući da će presuda imati dalekosežne posljedice u jamčenju jednakosti homoseksualaca u Sjedinjenim Državama.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara