Američki Vrhovni sud priznao prava pritvorenicima u Guantanamu

AMERIČKI Vrhovni sud presudio kako pritvorenici u Guantanamu imaju ustavno pravo na žalbu pred federalnim sudovima, što je novi pravosudni poraz Bushove administracije. 

Ova presuda predstavlja već treći slučaj da najviše američko pravosudno tijelo odbacuje vladine argumente o tome da se sa 270 pritvorenika u američkoj vojnoj bazi na Kubi postupa u skladu s američkim Ustavom.

Suci Vrhovnog suda su najprije 2004, a potom 2006. godine presudili da se pritvorenici mogu obratiti federalnim pravosudnim organima, i tada su se pozvali na zakone koje je Kongres u međuvremenu izmijenio. 

Danas je Vrhovni sud je danas s pet glasova za i četiri protiv ocijenio da baza Guantanamo praktički funkcionira kao američki teritorij mada je formalno dio Kube te se i tamo mora primjenjivati Ustav. Ta odluka bi omogućila pritvorenicima iz Guantanama da primoraju vlasti da iznesu razloge zbog kojih su pritvoru, a što je američka administracija dosada odbijala pravdajući se brigom za nacionalnu sigurnost. Odluka otvara i vrata federalnih sudova za pritvorenike koji se žele žaliti zbog lošeg postupanja, a posebno po pitanju zakonitosti rada izvanrednih vojnih sudova tzv. komisija koje je Vrhovni sud proglasio prottustavnim u lipnju 2006. godine ali ih je Kongres nekoliko meseci kasnije ponovo uspostavio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za presudu su glas dala četiri liberalna suca – Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsberg, David Souter i John Paul Stevens, a njima se pridružio i većinu pružio konzervativni sudac Anthony Kennedy. Protiv su bili konzervativci – Antonin Scalia, Samuel Alito, Clarence Thomas i predsjednik suda John Roberts.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara