Američki Vrhovni sud protiv medicinske uporabe marihuane

Američki Vrhovni sud presudio je u ponedjeljak da savezne vlasti mogu spriječiti pacijente da upotrebljavaju marihuanu koju su im prepisali liječnici za olakšavanje bolova.

Presuda koju su suci donijeli sa 6:3 kaže da američka administracija može spriječiti uzgoj, posjedovanje i uporabu marihuane za osobne potrebe u medicinske svrhe.

Odluka znači da je savezni zakon protiv droge iznad zakona pojedinih američkih saveznih država koje dopuštaju medicinsku uporabu marihuane. Deset američkih saveznih država trenutno ima takve zakone.

Pred Vrhovnim sudom se našao slučaj dvije teško bolesne žene iz Kalifornije koje rabe marihuanu za olakšavanje bolova. Sud je zaključio da se može zakonski progoniti i pacijente koji tu drogu upotrebljavaju u medicinske svrhe.

Američka agencija za borbu protiv droga počela je 2002. u Kaliforniji racije protiv pacijenata koji upotrebljavaju tu drogu kao i onih koji im to omogućuju, premda je kalifornijski zakon legalizirao uporabu marihuane ukoliko to prepiše liječnik. Među uhićenima bile su i Angel Raich, koja ima tumor na mozgu i Diane Monson, koja je u svom vrtu uzgajala kanabis koji joj je olakšavao kronične bolove u leđima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvije su tužile tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Johna Ashcrofta tražeći od Vrhovnog suda da im dozvoli da upotrebljavaju, uzgajaju ili na drugi način dođu do marihuane, a da ih u tome ne sprječavaju savezne vlasti.

Administracija predsjednika Busha je na Vrhovnom sudu argumentirala suprotni zahtjev tvrdeći da bi njezina borba protiv droga bila potkopana čak i ako bi se dopustilo da samo pacijenti budu iznimka od zabrane.

Vrhovni sud je u presudi rekao da je legalni put koji bi udovoljio željama pacijenata taj da američki Kongres izmijeni zakon dopuštajući medicinsku oporabu marihuane.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara