Američki Vrhovni sud razmatra zabranu prava na posjedovanje i nošenje oružja

Američki Vrhovni sud razmatra zabranu prava na posjedovanje i nošenje oružja

AMERIČKI vrhovni sud danas će početi raspravu o pravu pojedinca na posjedovanje oružja, nasuprot prava zajednice da ograniči posjedovanje oružja zbog javne sigurnosti, u predmetu koji već dugo vremena uzrokuje podijeljenost američkog društva, javlja AFP.

Prema ocjenama stručnjaka prvo donošenje odluke u vezi posjedovanja oružja, u gotovo 70 godina, moglo bi imati dalekosežan utjecaj na američke zakone o kontroli oružja.

Još od 1939. sud nije presudio u vezi interpretacije drugog amandmana američkog ustava, u kojem stoji: "Dobro regulirana civilna vojska, nužna za sigurnost slobodne države, pravo ljudi da posjeduju i nose oružje, neće biti narušeno".

U Washingtonu, koji ima najoštrije mjere kontrole oružja, primjerice posjedovanje pištolja je zabranjeno, a puške se moraju isključivo držati u kući i rastavljene, ili moraju imati zaključan okidač.

Najviše anti-gay ubojstava događa se u obiteljima

Interes za slučaj, koji je započeo kada je zaštitar koji radi u javnoj ustanovi i nosi pištolj zatražio da oružje zadrži i kod kuće, uzima sve više maha.

Neke od najpoznatijih skupina koje podržavaju pravo na nošenje oružja su Pink Pistols, Gays and Lesbians for individual Liberty, Jews for the Preservation of Firearms Ownership te moćni lobi za oružje, National Rifle Association.

"Više anti-gay zločina iz mržnje se događa u kućama nego bilo gdje drugdje", stoji u izjavi Pink Pistolsa, u kojoj piše da bi se trebalo dozvoliti posjedovanje pištolja i u domovima radi samoobrane.

S druge strane, policija, odvjetništvo, američki gradonačelnici i koalicija protiv nasilja u obitelji, govore kako lagan pristup vatrenom oružju podiže statistike broja ubojstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene ubijaju njihovi partneri, muževi, ljubavnici, bivši muževi ili bivši ljubavnici - češće nego bilo tko drugi", stoji u izjavi Nacionalne Mreže za Zaustavljanje nasilja u obitelji.

Pravo na posjedovanje oružja je individualno

Američka Vlada je podijeljena po tom pitanju, gdje pravosuđe stoji na strani policije, a potpredsjednik Dick Chaney je potpisao peticiju koju su sastavili određeni odvjetnici, u kojoj se poziva da se zaustavi zabrana nošenja oružja. Peticiju je potpisao i republikanski predsjednički kandidat John McCain, ali demokrati Hillary Clinton i Barrack Obama to nisu učinili.

Odvjetnici koji zastupaju stranu koja je za to da se ne ukine pravo posjedovanja i nošenja oružja kažu kako je prednost na njihovoj strani.

"Nadmoćna težina dokaza i mišljenja govori o tome kako je pravo na posjedovanje i nošenje oružja individualno pravo", izjavio je Randy Barnett, pravni stručnjak Sveučilišta u Georgetownu.

"Odvajanje prava na posjedovanje i nošenje oružja od održavanja civilne vojske, bacilo bi sumnju na autoritet države i lokalnih vlasti u reguliranju naoružanja", kažu u američkom odvjetničkom udruženju.

Odluka o slučaju ne očekuje se prije lipnja ove godine.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara