Američki znanstvenici počinju izradu nacrta psećega genoma

NAKON dekodiranja genoma pčele i majmuna, američki će istraživači u lipnju početi izradu sekvenci psećega genoma.

Američki Nacionalni institut za istraživanje ljudskog genoma (NHGRI) za svoje je istraživanje između 60 različitih pasmina izabrao boksera jer ta pasmina ima najbolji referentni genom za pse.

Genom je kemijski kod nužan za stvaranje biljke, životinje ili čovjeka. Njegov se nacrt sastoji od DNK, molekularnog lanca fosfata i šećera, a sekvenciranje genoma sastoji se od "čitanja" DNK baza i rastavljanja DNK na male odsječke te njihova ponovnog sastavljanja.

Kad genom boksera bude sekvenciran, istraživači će prikupiti i analizirati uzorke DNK 10 do 20 drugih psećih pasmina kako bi objasnili genetske varijacije kod psećih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sekvenciranje genoma boksera trajat će oko godinu dana i stajati približno 50 milijuna dolara. Genom pasa sličan je ljudskom i sadrži oko 2,8 milijardi DNK parova.

"Usporedba sekvence ljudskog genoma s genomima drugih organizama pomaže nam pri identifikaciji sličnosti i različitosti, što nam daje bitne informacije o strukturi i funkciji ljudskih gena", kazao je direktor NHGRI-ja Francis Collins. "Te će nam informacije pokazati put prema boljem liječenju i prevenciji bolesti."

"Kad usporedimo ljudski i pseći genom, vidjet ćemo da je pas čovjekov najbolji prijatelj na mnogo više načina od onoga koji se dosad podrazumijevao", dodao je.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara