Američki zračni napad u Falluji nakon napada u kojemu su stradala sedmorica američkih vojnika

AMERIČKO zrakoplovstvo izvelo je u noći s ponedjeljka na utorak napad u blizini Falluje, nakon napada na sjeveru tog pobunjeničkog grada u kojemu su smrtno stradala sedmorica američkih vojnika i trojica pripadnika iračkih snaga, dok je još jedan američki vojnik ubijen blizu Bagdada.

Istodobno je irački ministar vanjskih poslova kazao da je njegova vlada spremna pomoći Francuskoj u oslobađanju dvojice francuskih novinara koje u Iraku kao taoce drži islamistička skupina već 18 dana.

U ponedjeljak su u napadu automobilom-bombom ubijena sedmorica američkih vojnika i tri pripadnika iračkih snaga.

Jedna islamistička Internet stranica pripisala je u utorak skupini Abu Mussaba al-Zarqawija, Jordanca navodno povezanog s Al-Qaedom, dva priopćenja čijeg je autora nemoguće otkriti, od kojih se čini da jedan preuzima odgovornost za taj napad.

U tom se priopćenju kaže da su članovi skupine "vodili ubojitu operaciju protiv skupa vojnika američkog tiranina i plaćenika iračke vojske pri čemu je stradalo više od deset osoba".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska objavila je u utorak da je jedan od njezinih vojnika ubijen, a drugi ranjen u eksploziji bombe pri prolazu konvoja u blizini Bagdada, kasno navečer u ponedjeljak.

Glede dvojice francuskih novinara, šef iračke diplomacije Hoshyar Zebari kazao je u ponedjeljak navečer da "iračka vlada želi i spremna je pružiti francuskoj vladi svu moguću pomoć kako bi osigurala oslobađanje taoca i njihov povratak kući".

Zebari koji se nalazi u posjetu Ammanu u okviru arapske turneje istaknuo je da njegova zemlja nije "javno obznanila svoje stajalište glede francuskih taoca iz jednog jedinog razloga. Nismo se željeli miješati u vrlo delikatnu aferu dok traju pregovori između francuske vlade, otmičara i drugih strana".

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara