Američkim katolicima Papa jedan od najvećih, no žele promjene

Američkim katolicima Papa jedan od najvećih, no žele promjene

VEĆINA američkih katolika smatraju da će povijest gledati na Papu Ivana Pavla II kao na jednog od velikih Papa, ali žele da njegov nasljednik izmijeni crkvenu politiku u kontroverznim pitanjima poput kontrole rađanja i ženidbe svećenika, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja lista USA Today, televizije CNN i Gallupa.

U istraživanju, provedenom u petak i subotu, dvije trećine od 254 ispitana katolika reklo je da će Ivan Pavao II ostati zabilježen u povijesti kao jedan od najvećih Papa, a 71 posto misli da će ga Katolička crkva priznati za sveca.

Međutim, jedan od tri američka katolika bi želio da sljedeći Papa bude liberalniji nego Ivan Pavao II, a samo četiri posto da bude konzervativniji, što ukazuje na dugotrajne razlike u stajalištima između američkih katolika i Vatikana o nekim bitnim pitanjima.

Sedamdeset jedan posto američkih katolika želi da sljedeći Papa dopusti katolicima uporabu kontracepcije, 63 posto kaže da bi trebao dopustiti svećenicima da se žene, a 59 posto da bi trebao imati manje strogu politiku prema medicinskim istraživanjima na stanicama koje se dobijaju od fetusa.

S 55 prema 44 posto katolici kažu da bi novi Papa trebao dopustiti ženama da budu svećenici, ali je ta većina u okviru margine pogreške istraživanja. Podijeljeni su i oko pitanja treba li dopustiti razvedenim katolicima da se ponovno vjenčavaju u crkvi bez poništenja prethodnog braka.

Većina američkih katolika, međutim, podržala je nepokolebljivo protivljenje Ivana Pavla II pobačaju. Njih 59 posto reklo je da crkvena politika u zabrani pobačaja ne bi trebala biti manje stroga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika većina od oko 80 posto američkih katolika spremna je prihvatiti novoga Papu koji bi došao iz Latinske Amerike, Afrike ili Azije.

Za dvije trećine njih izbor sljedećeg Pape znači mnogo ili umjereno.

Odvojeno, od 786 ispitanih ne-katolika, njih 23 posto kaže da im izbor novoga Pape nešto znači osobno.

No, velika većina i katolika i ne-katolika kaže da će izbor imati utjecaja na svijet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara