Američkim vojnicima prijeti smrtna kazna zbog silovanja i ubojstva Iračanke i njezine obitelji

U NEDJELJU su započela prva saslušanja na suđenju američkim vojnicima optuženima za silovanje Iračanke, nakon čega su joj pobili cijelu obitelj.

Saslušana su četiri svjedoka, od kojih je jedan bio i liječnik iračke vojske, a koji je opisao u kakvom su stanju bila tijela ubijenih nakon navodnog pokolja u Mahmoudiyji, južno od Bagdada.

Novinarima je na suđenju dozvoljeno da nazoče svjedočenju iračkog liječnika i svjedočenju poručnika Thomasa Kunka, koji je bio zapovjednik 101. zračnodesantne divizije, kojoj su optuženi vojnici pripadali. Pristup novinarima na druga dva svjedočenja nije dozvoljen, budući se radilo o dvama zaštićenim iračkim svjedocima.

Identitet liječnika koji je svjedočio također nije otkriven iz sigurnosnih razloga. Isti je bio prvi od medicinskog osoblja vojske koji se našao na mjestu zločina te je poroti otkrio detalje rana na tijelima ubijenih Iračana.

"Osjećao sam se strašno loše. Nakon toga bilo mi je zlo gotovo dva tjedna." - objasnio je liječnik.

Za napad su optuženi vojnici Paul E. Cortez, James P. Barker, Jesse V. Spielman, Bryan L. Howard, te Steven D. Green.

Dok četvorici vojnika prijeti smrtna kazna zbog zločina kojega su počinili, narednik Anthony W. Yribe nije optužen kao sudionik u zločinu, no optužen je zbog toga što nije prijavio ostale vojnike za zločin za kojega je znao da su ga počinili.

Steven D. Green, koji je svojevremeno časno otpušten iz vojske kao vojnik prve klase zbog, kako piše u službenim dokumentima, "poremećaja osobnosti" je navodno ubio ženine rođake, uključujući i djevojčicu kojoj je bilo oko 5 godina, a zatim silovao ženu nakon čega je i nju usmrtio.

Isto tako, prema nekim izjavama, Green i ostali vojnici navodno su konzumirali alkohol prije nego su počinili zločin. Dvojica drugih vojnika presvukli su se u tamnu odjeću kako ih netko ne bi prepoznao, dok je Green svoje lice prekrio smeđom majicom.

Nakon što su vojnici ušli u kuću, Green je odveo muškarca, ženu i dijete u spavaću sobu. Nedugo nakon toga, kako izjavljuje jedan od Greenovih suboraca, iz spavaće sobe čuli su se pucnjevi. Nakon toga, Green je izašao i stao na vrata sobe izjavivši: "Upravo sam ih ubio, svi su mrtvi."

U međuvremenu, drugi je vojnik zgrabio ženu koju su ranije planirali napasti te ju bacio na pod. Green i još jedan vojnik nakon toga su silovali djevojku, za koju su službenici američke vojske ranije izjavili da je imala negdje oko 20 godina. No, najnoviji podaci pokazuju da se radilo o 14-godišnjoj djevojčici Abeer Qassim Hamza al-Janabi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je navodno silovanje bilo gotovo, Green je pucao u djevojčicu, kako se jedan od vojnika prisjeća, "dva do tri puta".

Zapovjednik Thomas Kunk u svom je svjedočenju izjavio kako je za incident prvi put čuo u telefonskom razgovoru sa zapovjednikom Johnom Goodwinom 19. lipnja. Goodwin ga je tada obavijestio o zločinu te ga zatražio za savjet što da čini dalje.

Odmah po završetku telefonskog razgovora, kako Kunk prepričava, isplanirao je put za Yusifiyu, gdje se nalazio i Goodwin, s namjerom da istraži incident.

Kunk se također prisjetio i toga da je razgovarao s Yribeom, jednim od optuženih, a za kojega je rekao da je bio jedan od prvih vojnika koji je stigao na mjesto zločina. Yribea je opisao kao "vrlo izravnu osobu" dodavši kako mu je vojnik odmah rekao da nije sudjelovao u zločinu. Yribe mu je pokazao fotografije koje je snimio na mjestu zločina.

Kunk se sjetio i razgovora s Barkerom, također jednim od optuženih, a za kojega je rekao da je vrlo pouzdan vojnik. Barker mu je ispričao kako niti jedan od njihovih vojnika nije odgovoran za masakr nad iračkom obitelji te silovanje 14-godišnje djevojčice.

Optuženi Howard tada je u razgovoru s nadređenim Kunkom, zapovjedniku izjavio kako ne zna tko je odgovoran za zločin, te kako ne zna ništa o tome.

Niti jedan od vojnika tijekom ispitivanja nije zatražio odvjetnika, kazao je Kunk, dodavši kako mu je opruženi Green, kojega su najviše spominje kao inicijatora cijelog zločina, rekao da su "svi Iračani loši ljudi".

"Rekao sam mu da to nije istina i da 90 do 95 iračkog naroda čine dobri ljudi te kako oni žele isto ono što mi imamo u Sjedinjenim Državama." - opisao je Kunk svoj razgovor s Greenom, koji je ubrzo nakon toga otpušten iz vojske.

Sudski nalazi kažu kako su Green i ostali vojnici koji su povezani s incidentom zapalili kuću Iračana, u kanal bacili pušku AK-47 kojom su ubojstva počinjena, te zapalili krvavu odjeću svojih žrtava, kako ne bi ostavili dokaze.

Svi vojnici bili su pripadnici 101. zračnodesantne divizije, elitne američke vojne postrojbe.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara