Američko državno odvjetništvo istražuje razotkrivanje agenta CIA

AMERIČKO državno odvjetništvo istražuje navode CIAe da su dužnosnici Bijele kuće otkrili identitet CIAine tajne agentice kako bi se osvetili njezinom mužu zbog kritike opravdanja napada na Irak.

Muž agentice, bivši veleposlanik u Iraku, Joseph Wilson, razljutio je vladu predsjednika Busha u srpnju tvrdnjom da je Bijela kuća znala da su sumnjivi dokazi za tvrdnju da Irak nastoji doći do urana u Africi čak i tada kada je to u govoru rekao sam Bush.

The Washington Post je u nedjelju naveo riječi neimenovanog dužnosnika vlade prema kojim su dva dužnosnika Bijele kuće telefonirali najmanje šest novinara i otkrili im ime i zanimanje Wilsonove žene, Valerie Plame.

Kolumnist Robert Novak objavio je ime Valerie Plame u srpnju te da je CIA poslala Wilsona u Afriku na sugestiju njegove žene kako bi istražio pokušava li Irak kupiti uran.

Plameova radi u tajnoj CIA-inoj službi kao analitičar za oružje masovnog uništavanja. Novak je objavio njezino djevojačko prezime koje je upotrebljavala u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Wilson je rekao da mu je tjedan dana nakon pojavljivanja Novakove kolumne nekoliko novinara reklo kako su ih nazvali dužnosnici Bijele kuće i nastojali privući pažnju na njega i njegovu ženu. On je ustvrdio da je Bushov politički savjetnik Karl Rove provalio identitet njegove žene.

CIA je zabrinuta zbog razotkrivanja svoje agentice jer to može omogućiti stranim obavještajnim službama da pronađu njezine kontakte i razotkriju nove agente.

Wilson je putovao u Niger u veljači 2002. kako bi istražio navode da režim Saddama Husseina nastoji kupiti uran za proizvodnju atomskog oružja. On je zaključio da su izvješća temeljena na lažnim informacijama. Predsjednik Bush je bez obzira na to naveo te informacije u svojem govoru o stanju nacije u siječnju ove godine, a Bijela kuća je znatno kasnije priznala da je to bila pogreška.

Bushova administracija temeljila je opravdanje za napad na Irak na optužbama da irački režim posjeduje kemijsko i biološko oružje te nastoji razviti program nuklearnog oružja. Mjesecima nakon završetka rata nikakvo oružje masovnog uništavanja u Iraku nije pronađeno, a sama Bijela kuća je odbacila navode o nuklearnom oružju.

Zahtjev direktora CIA-e Georgea Teneta da se otvori istraga mogla bi ponovno pokvariti odnose između CIA-e i Bijele kuće koja je okrivila Teneta što nije nastojao da predsjednik Bush iz svojega govora izbaci nevjerodostojnu rečenicu.

Za otkrivanje tajnih informacija američki zakon predviđa kaznu najviše do 10 godina zatvora i 50.000 dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara