Američko gospodarstvo konačno zabilježilo rast, nazire se kraj recesije

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AMERIČKO gospodarstvo zabilježilo je u trećem kvartalu rast od 3,5 posto, što je najbolji rezultat u zadnje dvije godine, najviše potaknut državnom potrošnjom, objavilo je ministarstvo gospodarstva. 

To je dosad najsnažniji znak da je najveća svjetska ekonomija izašla iz najteže recesije od Velike depresije. Rast je malo bolji od prosječnog očekivanog od 3,3 posto. Dolazi nakon četiri uzastopna kvartala gospodarskog pada, a najveći je u od 2007., kad je zemlja službeno ušla u recesiju.

Potrošači ponovno u akciji

Oporavak su predvodili vladini programi potrošnje, koja je uzrokovala pojačanu glad potrošača za novom robom.

Potrošnja velike robe porasla je za 22,3 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine. Rast je u najvećoj mjeri oslonjen na program zamjene starih automobila za nove, prilikom kojeg su Amerikanci za promjenu starih automobila mogli dobiti i do 4,500 dolara.

Oporavak je doživjelo i tržište nekretnina, koje je poraslo za 23,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveći rast od 1986. godine. Uvelike zaslužno za taj rast je porezno olakšanje od 8,000 dolara za ljude koji su kupovali prvu nekretninu. Budući da je recesija i krenula zbog kraha tržišta nekretnina, njegov oporavak odličan je znak.


Porastao izvoz

Ključno pitanje je kako će gospodarstvo podnijeti prestanak programa potrošnje. Brojni analitičari, ali i službenici administracije Baracka Obame, slažu se da su vladini programi dali svoj maksimum, te da u narednoj godini neće imati tako snažan utjecaj na gospodarstvo. Očekuje se rast od 2,2 do 2,5 posto.Dobre rezultate zabilježili su američki izvoznici, koji profitiraju od ekonomskog oporavka u Europi i Aziji, ali i od slabog dolara, koji njihove proizvode čini konkurentnima. Izvozi su u odnosu na treći kvartal 2008. godine porasli za 21,4 posto.

Savjetuje se oprez

No, unatoč oporavku, američko gospodarstvo nije izbjeglo sve opasnosti. Obama i predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke upozorili su kako gospodarski rast neće moći zaustaviti dodatni rast nezaposlenosti, koja je sada na 9,8, a nagodinu bi trebala preći 10 posto.

Zbog rasta nezaposlenosti, stagniranja ili pada plaća, te prestanka vladinih programa, očekuje se kako će potrošači u nadolazećim mjesecima biti suzdržaniji.

Američko gospodarstvo nije službeno izašlo iz recesije, unatoč brojkama. Odluku o proglašavanju kraja recesije ima Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, a on svoju presudu obično donosi nakon što se utvrde apsolutno sve činjenice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara