Američko izvješće o terorizmu objavljeno u travnju bilo je utemeljeno na pogrešnim podacima

IZVJEŠĆE State Departmenta od 29. travnja prema kojemu je prošle godine broj međunarodnih terorističkih napada i broj poginulih u tim napadima pao, pogrešan je, a obje su se brojke, zapravo, povećale.

Na temelju spomenutog izvješća neki su američki dužnosnici tvrdili da Washington dobiva "rat protiv terorizma", a taj je uspjeh bitan za predizbornu strategiju američkoga predsjednika Georgea Busha.

U izvješću je navedeno da je broj terorističkih napada tijekom prošle godine pao na 190, što je najniže od 1969. Usto, ističe se da je broj poginulih pao na 307, za razliku od 725., koliko ih je bilo 2002.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher rekao je da se izvješće temelji na pogrešnim podacima koje je prikupljao nedavno osnovani Centar za procjenu terorističke prijetnje.

Boucher je novinarima rekao da su stručnjaci za terorizam napravili niz pogrešaka jer nisu računali napade cijelu godinu i jer su možda pogrešno protumačili definiciju takvih napada pa neke nisu ni uvrstili u izvješće.

"Podaci u izvješću nisu potpuni i u nekim su slučajevima netočni", rekao je, priznajući da State Department nije uspio otkriti pogreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državni tajnik Colin Powell rekao je kako je "vrlo uznemiren" zbog pogrešaka u izvješću, ali je opovrgnuo da se podacima manipuliralo zbog političke koristi.

Kad je izvješće objavljeno, zamjenik državnog tajnika Richard Armitage rekao je kako ono pruža "jasan dokaz da dobivamo bitku", dok je koordinator protuterorističkog odjela State Departmenta Cofer Black rekao kako je to "dobra vijest".

State Department je, rekao je Boucher, doznao za pogreške početkom svibnja te da je zatim pokrenuta istraga.

"Jako me uznemirilo da je u izvješću bilo pogrešaka", rekao je Powell novinarima. "Ispravit ćemo ih. Riječ je o kombinaciji pogrešaka u novom Centru koji se tek uključivao u posao."

Na pitanje da li se podacima manipuliralo kako bi administracija bila prikazana u dobrom svjetlu, Powell je rekao: "Nisu, naravno."

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara