Američko Ministarstvo Britancima poslalo dopis s detaljima akcije otkrivanja urote

OSUMNJIČENI za urotu za koju se smatra da joj je cilj bio raznijeti zrakoplove te počiniti masovno ubojstvo putnika koji su letjeli preko Atlantika, u zadnja su tri dana primili poruke u kojima im je savjetovano "da sada učine napade".

Kako javlja CNN, "Sada napadnite" bila je poruka koju su obavještajci uspjeli dekodirati, te je ista bila i djelomičnim razlogom zbog kojega su  britanske vlasti zaključile da je teroristički napad neizbježan te da bi se mogao dogoditi u narednih par ili tjedan dana.

Kao izvor najnovijih informacija o tomu kako su britanske vlasti saznale za napad CNN navodi dopis kojega je američko Ministarsvo za domovinsku sigurnost poslalo britanskim zakonodavnim vlastima.

Osim dekodirane poruke, razlog za sumnju u neizbježan teroristički napad policija je pronašla i u znatno povećanoj komunikaciji putem interneta, a koju je u posljednje vrijeme zamijetila.

Britanski dužnosnici kažu kako je poruka da se "sada napadne"  došla od pakistanskih terorističkih "operativaca". Naime, paralelno s uhićenjima vezanima za planiranu urotu u Velikoj Britaniji, dogodila su se i neka uhićenja u Pakistanu.

Nakon što su osumnjičeni uhićeni, pretraga njihovih domova također se pokazala "plodnom", pa su policajci u domovima osumnjičenih terorista pronašli i video zapise mučenja koji su, kako navodi ministarstvo, u pravilu snimani netom prije samoubilačkog napada.

Određena svota novca također je prebačena iz Pakistana na račune dvojice osumnjičenika koji se smatraju za glavne operativce koji su napad namjeravali sprovesti u djelo. Novac im je, pretpostavlja se, trebao poslužiti za kupovanje avionske karte.

Sudionici u navodnoj uroti imali su, kako je otkriveno, pristup velikim svotama novca.

Policija je u međuvremenu došla i do nekih osnovnih podataka 23 privedene osobe, osumnjičene da su imale veze s planiranjem urote.

Istraga je pokazala da među njima ima i nekih poveznica. Svi su privedeni, primjerice, britanski državljani, uglavnom pakistanskog porijekla. U susjedstvima u kojima su živjeli imali su dobru reputaciju te nikada nisu izražavali radikalne osjećaje spram svoje vjere.

Među uhićenicima bio je i jedan student biokemije, zatim zaposlenik zrakoplovne luke Heathrow te 17- godišnji mladić koji se tek nedavno preobratio na Islam. Iako se 17-godišnjak počeo oblačiti u tradicionalnu muslimansku odjeću te je pustio bradu, prema ostalima nije ostavljao dojam ekstremista.

Britanska policija smatra kako su "glavni mozgovi" akcije pritvoreni, no stanje u Velikoj Britaniji i dalje je kritično, budući se ne može s potpunom sigurnošću kazati da su svi koji su sudjelovali u uroti uhićeni.

Kako piše u dopisu poslanom britanskim zakonodavnim vlastima, policajci su u navodnu urotu posumnjali nakon što je jedan član britanske musilanske zajednice policajce upozorio na sumnjivo ponašanje jednoga od njegovih poznanika, pri čemu je i jedan od susjeda navodnih urotnika potvrdio te sumnje.

Članovi protuterorističke ekipe koristili su se provjerom telefonskih zapisa, elektroničkom poštom te podacima iz banke kako bi povezali urotnike. Nakon što su prikupili dovoljno podataka, bilo je jasno da je urota u "fazi izvršenja".

Kako izjavljuju iz američkog Ministarstva za domovinsku sigurnost, činjenica da će metom biti letovi koji su išli za Sjednjene Države, obavještalcima je bila poznata već otprije dva tjedna.

Kako piše u dopisu, a što je već poznato i od ranije, teroristi su namjeravali u zrakoplov unijeti "neku vrstu tekućeg eksploziva". Eksploziv bi u zrakoplov unijeli kao piće ili zubnu pastu. Bombe bi aktivirali koristeći detonatore skrivene u uređajima poput mobitela i iPodova.

U dopisu amričkog ministarstva još su jednom opisane tri vrste eksploziva koje su osumnjičeni, kako se nagađa, imali u plani koristiti.

Prvi je TATP, načinjen od vodikovog peroksida i acetona, a koji je korišten i u prošlogodišnjem bombaškom napadu na London. Takav eksploziv ne bi bio uočen pri prolasku kroz detektore za eksploziv, budući ne sadrži dušik. No, TATP je vrlo nestabilan i s njime je teško rukovati ukoluko niste stručnjak.

Druga vrsta eksploziva je nitroglicerin, tekući eksploziv kojemu može biti dodana umjetna boja s kojom bi tekućina izgledala kao uobičajeno piće ili dječja hrana, a treća je industrijski razrjeđivač nitrometan.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara