Američko odmrzavanje Jugoimovine pomoć Srbiji i Crnoj Gori

ODLUKA Sjedinjenih Država u petak da odmrzne značajan dio imovine bivše Jugoslavije donijet će korist prvenstveno Srbiji i Crnoj Gori, ali i druge zemlje sljednice mogu postaviti svoje zahtjeve na tu imovinu, doznaje se u subotu.L

State Department je u petak priopćio kako je SAD odlučio deblokirati ´značajan dio´ imovine bivše Jugoslavije zamrznute za vrijeme ratova u regiji.

Radi se o odluci američkog Ureda za nadzor nad stranom imovinom (OFAC) prema kojoj se deblokira sva preostala imovina koju su Sjedinjene Države zamrznule u okviru sankcija prema Miloševićevoj Jugoslaviji zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Odluka izrijekom navodi da joj je cilj pomoći Srbiji i Crnoj Gori da se oporave od posljedica Miloševićevog režima, a odmrznutu imovinu moći će koristiti nakon 60 dana.

U ovom slučaju radi se prvenstveno o suverenoj imovini Srbije i Crne Gore, doznaje Hina u subotu iz diplomatskih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ured je izuzeo iz odluke imovinu diplomatskih i konzularnih predstavništava bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, imovinu osoba povezanih s bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem kao i imovinu Narodne banke bivše SFRJ.

SAD s odmrzavanjem, stoji u tekstu odluke, istodobno omogućuju bilo pojedincima bilo vladama sljednicama bivše Jugoslavije da zaštite svoje interese koje imaju za tu imovinu.

State Department u priopćenju kaže da se time nada pomoći napretku gospodarstva i jačanju trgovine u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Hrvatska je sudjelovala u razgovorima o deblokadi imovine i podupire ovu odluku SAD-a, rekao je diplomatski izvor.

Hrvatska od SAD-a, međutim, prije svega očekuje pomoć u otkrivanju što se dogodilo sa stotinama milijuna dolara bivše Narodne banke SFRJ od kojih, kako se vjeruje, nedostaje 90 posto, rekao izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara