Američkom farmaceutskom gigantu Pfizeru kazna od 2,3 milijarde dolara

Tekst: I.Ka. / Z.J.
Foto: Wikipedia

FARMACEUTSKI gigant Pfizer će platiti kaznu od 2,3 milijarde dolara zbog prodaje nekih lijekova u nedozvoljene svrhe. Ova kazna je jedna od najvećih kazni u SAD-u zbog nepoštivanja zakona o zdravstvu, prenosi CNN.

Prema informacijama iz američke vlade, Pfizer je podupirao prodaju četiriju lijekova na recept, među kojima se nalazio i lijek protiv bolova Bextra, ali za namjene koje su drugačije od onoga za što je te lijekove odobrio američki savezni ured za hranu i lijekove. Radi se o Bextri, Geodonu koji je antidepresiv, antibiotiku Zyvoxu i Lyrici koji služi protiv epilepsije. Pfizer je lijek Bextra povukao s tržišta 2005. godine.

Istragu potakli zviždači

Pfizer je optužen za nepravilno deklariranje lijekova s namjerom da se korisnike prevari i obmane. Nakon ovoga, dužnosnici američke vlade su naredili farmaceutskoj kompaniji potpisivanje kolektivnog ugovora. Njime će se postići dodatni javni uvid u aktivnosti tvrtke koja će svoje djelovanje morati objavljivati na svojim internetskim stranicama. Dio presude se odnosio i na Pfizerovo plaćanje mita liječnicima da ih se potakne da propisuju upravo njihova četiri sporna lijeka.

Iz Pfizera su poručili da je dogovor o kazni zaključak sudskih sporova čije okončanje tvrtki omogućava ponovno usmjeravanja svih znanja i energije na "otkrivanje, razvoj i nabavu inovativnih lijekova", te da se u Pfizeru kaju zbog nekih aktivnosti koje su radili u prošlosti, ali da su sada poduzeli radnje kojima su ojačali unutarnju kontrolu.

Cjelokupna istraga protiv Pfizera je pokrenuta nakon navoda šestoro zviždača koji će podijeliti 102 milijuna dolara od Pfizerove kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara