Amerika nudi Rusiji povijesni dogovor za vojnu suradnju u Siriji

Amerika nudi Rusiji povijesni dogovor za vojnu suradnju u Siriji

Foto: FAH

Američki predsjednik Barack Obama predložio je Rusiji vojnu suradnju u Siriji gotovo bez presedana. Naime, prema dogovoru što ga je osobno Obama odobrio, Rusija i SAD bi surađivali u borbama protiv nekih terorističkih grupa, a Rusija bi zauzvrat prestala s bombardiranjem pobunjeničkih frakcija koje uživaju podršku SAD-a, piše Washington Post.

Nakon tjedana pregovora i internih rasprava, u ponedjeljak iz Obaminog kabineta poslana je povijesna ponuda Moskvi, doznaje se iz neslužbenih izvora. Ključna stavka dogovora je suradnja u napadima na Jabhat al-Nusru, al-Qaidin ogranak u Siriji.

Obama je osobno odobrio sve stavke prijedloga, a veliku potporu imao je u ministru vanjskih poslova Johnu Kerryu. Premisa dogovora je da podigne suradnju Rusija i SAD-a na dosad nezabilježenu razinu i time se ispune dugogodišnje ruske želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzvrat, Rusija će izvršiti pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kako bi zaustavili bombardiranje nekih pobunjeničkih frakcija. SAD neće dati točne lokacije tih grupa zato što se brinu da bi sirijska vojska mogla prekršiti dogovor i bombardirati pobunjenike čije točne lokacije bi onda imali. Amerika predlaže određivanje nekih općih zemljopisnih lokacija koje bi onda bile svojevrsne sigurne zone.

Ministar obrane Ash Carter protivio se takvom planu, ali je na kraju mora pristati. Brojni diplomati imaju mnoge primjedbe na prijedlog dogovora. Primjerice, bivši veleposlanik SAD-a u Siriji Robert Ford kaže: "Velika mana je što je očito da Rusi nemaju namjeru staviti veliki pritisak na Assada. Čak i kad bi ga pritisnuli, dobili su tek minimalne ustupke".

Neki diplomati zamjeraju i činjenicu da ne postoje posljedice ruskog nepoštivanja dogovora. Dogovore li SAD i Rusija suradnju u borbi protiv nekih Fronte Nusra, to bi moglo značajno umanjiti šanse za svrgavanje sirijskog predsjednika, a neki se brinu da bi slabljenje Nusre ostavilo prostor za rast Islamske države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara