Amerikanaca nema ni tri dana, a u Iraku već vlada politički kaos

Foto: AFP

NIJE prošlo ni nekoliko dana da su Amerikanci otišli iz Iraka, a tamošnje vjersko-nacionalne grupacije već su krenule u rat, zasad samo politički. Daleko od toga da Amerikanci nisu ti koji su i uzrokovali nastali kaos, ali su barem pod određenom kontrolom držali suprotstavljene etničke skupine dok su bili prisutni u zemlji. A čim je "gazda" otišao, počele su prve prljave političke igre, što je samo dokaz, ukoliko je ikome uopće bio potreban, da SAD u Iraku nije ni stvarao ni stvorio  demokraciju.

Hashemija skrivaju i štite Kurdi

Podsjetimo, u ponedjeljak je podignuta optužnica zbog terorizma protiv najvažnijeg sunitskog političara, potpredsjednika Tariqa al-Hashemija, te je izdan nalog za njegovo uhićenje. Iza svega, logično, stoje irački šijiti.

Tariq al-Hashemi tvrdi da je nevin i da te optužbe nemaju veze s pameću i trenutno se nalazi u bijegu. Odnosno, nalazi se na sjeveru zemlje, u gradu Irbilu, gdje je pod zaštitom trećeg etničkog faktora u Iraku - Kurda.

Suniti bojkotiraju rad parlamenta i vlade


Irački premijer, šijitski političar Nouri Maliki danas je zaprijetio kurdskim regionalnim vlastima da Bagdadu predaju Hashemija, ili će u protivnom snositi posljedici i biti uzrokom, a ne dijelom rješenja političke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno su ostali sunitski političar najavili bojkot rada parlamenta i vlade, ukoliko se optužnica protiv njihovog vođe ne povuče. Na to im je premijer Maliki odgovorio da neće imati skrupula odbaciti sve ministre iz Hashemijevog bloka ukoliko nastave s bojkotom.

Demokraciju po ključu zamjenjuje većinski model?


To bi ujedno mogao biti znak da opstojnost ionako krhke vlade nacionalnog jedinstva, koja u principu funkcionira kao svojevrsna konfesionalna demokracija po ključu, već nekoliko dana nakon odlaska Amerikanaca dolazi u pitanje. "Ukoliko ne odustanete od bojkota, Irak bi u budućnosti mogao imati većinsku vladu. Svatko će joj se moći pridružiti ukoliko želi sudjelovati u vođenju zemlje u pozitivnom smjeru", kazao je Maliki.

To se zapravo može iščitati kao stvaranje novog političkog modela, u kojem bi šijitska većina dobila nadmoć i u političkom predstavljanju. Podsjetimo, do pada režima Saddama Huseina Irakom su isključivo vladali suniti, koji su manjina u zemlji.

Šijiti strahuju od "koaliranja" Kurda i sunita

Ono čega se premijer Maliki najviše pribojava jest stvaranje "oporbene koalicije" Kurda i sunita, koji su svjesni da bi se ubrzo mogli naći u podređenom položaju. Iako su nekoć vladajući suniti prije oglušivali na ideju o uspostavi kurdske autonomije u Iraku, danas bi mogli biti puno otvoreniji prema njoj. Naravno, veliki utjecaj na razvoj situacije imat će i razvoj događanja u Siriji, gdje bi eventualnim padom Assadovog režima na čelo države mogli zasjesti suniti. S druge strane, pitanje je kolike će apetite prema Iraku pokazati i Iran, sada kada Amerikanaca više nema u dvorištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara