Amerikance čeka Medina

OKRŠAJ američkih snaga i divizije Medina iračke Republikanske garde jugozapadno od Bagdada vjerojatno će biti prvi pouzdani znak o dužini trajanja drugog Zaljevskog rata, pišu američki analitičari u Washington Postu.

Amerikanci su se dosad borili s regularnim iračkim snagama i manjim paravojnim postrojbama koje koriste taktiku gerilskog rata. Pred Bagdadom ih čekaju najbolji irački vojnici i po prvi puta ne u otvorenoj pustinji nego u napučenoj i vegetacijom bujnoj dolini Tigrisa. Sukob bi se mogao odigrati samo nekoliko kilometara od ostataka drevnog Babilona. Ako Irak odluči korisititi kemijsko oružje, to će učiniti upravo u ovoj bitki, smatraju analitičari.

"Taj će sukob odlučiti hoćemo li vojevati kratki ili dugi rat", predviđa jedan od dužnosnika Pentagona.

Predstojeća bitka pred američke snage postavlja veliku dilemu: maksimalno koristiti svoju zračnu nadmoć i masovno bombardirati područje te time riskirati velike civilne žrtve i gnjev javnoga mnijenja ili napadati preciznim helikopterima i kopnenim snagama te ih tako izložiti vjerojatno velikim gubicima.

Ako okršaj s Medinom potraje samo dan, dva ili ako se čak dijelovi divizije predaju bez borbe to će zasigurno umanjti otpor u ključnoj bitki za Bagdad. Međutim, ako Medina (10.000 ljudi, 250 tenkova, brojni topovi) uspije nanijeti teške gubitke Amerikancima, ton rata će se vjerojatno promijeniti. Moguće je čak da se Amerikanci nađu prisiljenima ukopati se i pričekati pojačanje četvrte pješačke divizije što bi moglo potrajati par tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi kontakti ukazuju na teški okršaj. U ponedjeljak u zoru američki su jurišni helikopteri Apache napali položaje Medine, 75 kilometara jugozapadno od Bagdada. Uspjeli su pogoditi nekoliko iračkih tenkova, ali i izgubiti najmanje jedan, a moguće i dva helikoptera. Misija je uostalom skraćena zbog žestoke protuzračne paljbe.

Američki državni tajnik Colin Powell, načelnik američkog združenog stožera u vrijeme prvog Zaljevskog rata bio je optimističan kada su ga upitali za Medinu: "Prvo će ih kopnene snage načeti, zrakoplovstvo srediti, a zatim ponovo pješaštvo dotući". Ta je kombinacija bila porazna po Iračane u prvom ratu. Analitičari sada upozoravaju da će se ovoga puta Medina i Amerikanci naći na potpuno različitom terenu. A strahuju i od uporabe kemijskog oružja.

CIA tvrdi da je ta divizija Republikanske garde snabdjevena kemijskim oružjem, vjerojatno nervnim plinom VX.

Podaci također ukazuju da su Iračani naučili lekciju na vlastitom primjeru 1991., ali i na primjeru jugoslavenske vojske na Kosovu 1999. godine. Tenkovi nisu raspoređeni u gustu formaciju koja ih čini lakom metom već raspršeni pod drvećem i selima u dolini Tigrisa. Takav raspored otežava napad bombarderima B-52 i Amerikanci će morati koristiti protutenskovske zrakoplove A-10, F-16 i mornaričke F/A-18, što za pilote predstavlja znatno veći rizik.

Medina, inače, ima reputaciju vrlo disciplinirane i dobro vođene postrojbe koja se posebno dokazala u iračko-iranskom ratu. Bila je i jedna od četiriju iračkih divizija koje su 1990. godine okupirale Kuvajt. Sedam mjeseci kasnije, Medina je teško stradala u sukobu s američkom prvom oklopnom divizijom. Amerikanci su tada izgubili samo jednog vojnika. Ali, podsjećaju analitičari, bitka se tada vodila u otvorenoj pustinji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara