Amerikance irački rat mjesečno košta 12 milijardi dolara

EKONOMSKI analitičari Joseph E. Stiglitz i Linda J. Bilmes u svojoj novoj knjizi objavili su podatak kako bi troškovi američke vojne kampanje u Iraku mogli narasti na nevjerojatnih 12 milijardi dolara mjesečno.

To je tri puta više od troškova koje su Sjedinjene Države izdvajale za rat u Iraku na njegovom početku, prije pet godina.

Stiglitz i Bilmes predviđaju kako bi "u najboljem slučaju" i prema "realistično-umjerenim" scenarijima američki angažman u Iraku i Afganistanu, uključujući dugotrajnu američku vojnu okupaciju tih zemalja, proračun Sjedinjenih Država mogla opteretiti za vrtoglavih 1.7 do 2.7 bilijuna dolara ili čak i više, za period do 2017. godine.

Samo kamate na novac posuđen za plaćanje tih troškova mogle bi dosegnuti visokih 816 milijardi dolara, navode Stiglitz i Bilmes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njihovim se računicama ne slaže Ured za proračun američkog Kongresa koji je prema vlastitim projekcijama došao do izračuna kako bi troškovi vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu mogli dosegnuti iznos od 1.2 do 1.7 bilijuna dolara. Izračun se odnosi za vrijeme do 2017. godine, od čega se tri četvrtine iznosa smatraju novcem potrebnima za američki angažman u Iraku.

Varijacije u proračunu nastale su zahvaljujući drugačijim predviđanjima u pogledu količine potrošnje, mogućim scenarijima razvoja situacije na terenu te ostalim proračunskim potrebama za navedeni period. No, unatoč velikoj razlici američke vlasti kao i nezavisni ekonomski stručnjaci slažu se kako će troškovi biti ogromni.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara