Amerikanci drže irački rat opravdanim i bez oružja masovnog uništavanja

Većina Amerikanaca vjeruju kako je rat u Iraku opravdan i ako Sjedinjene Države ne uspiju pronaći oružje masovnog uništavanja, mada je to bilo glavno opravdanje predsjednika Georgea W. Busha za napad na Irak.

Više od dvije trećine anketiranih u novom istraživanju javnoga mišljenja Washington Post-ABC News čiji su rezultati objavljeni u subotu, njih 69 posto, reklo je da je u rat s Irakom trebalo ući čak i ako Sjedinjene Države ne uspiju naći kemijsko ili biološko oružje.

To je značajno povećanje u odnosu na 53 posto ispitanih koji su tako smatrali samo dan nakon početka rata.

Za sada koalicijske snage nisu uspjele naći bilo kakvo kemijsko ili biološko oružje u Iraku, nego samo zaštitna odijela i sredstva protiv kemijskih i bioloških agensa.

Optimizam Amerikanaca glede odvijanja rata u Iraku porastao je nakon skorašnjeg napretka koalicijskih snaga na terenu.

Istraživanje je pokazalo da više od 90 posto Amerikanaca vjeruje da se rat odvija povoljno po Sjedinjene Države. Skoro polovica, njih 47 posto kažu da se rat odvija "veoma dobro" što je za 13 posto više nego u anketi prošloga tjedna kada su koalicijske snage usporile napredovanje suočene s neočekivano jakim otporom Iračana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su međutim postali oprezniji i 80 posto njih smatra kako su najteže i najkrvavije bitke tek pred američkim snagama koje su došle u predgrađa Bagdada gdje će se suočiti sa Sadamu Huseinu najvjernijim snagama.

Ukupna potpora ratu ostala je veoma snažna. Čak 75 posto Amerikanaca odobrava napad na Irak, a 58 posto snažno podupire rat. Ove brojke malo su varirale od početka napada Sjedinjenih Država na Irak prije više od dva tjedna.

Potpora Amerikanaca predsjedniku Bushu nastavlja rasti i sada je na 71 posto, što je najviša razina od ljeta prošle godine, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja lista Washington Post i televizije ABC News. Većina Amerikanaca, njih 54 posto, snažno odobrava način na koji predsjednik Bush vodi zemlju, što je 16 posto više u odnosu na prošli mjesec i najviše što je Bush dobio unazad godinu dana.

Nakon najnovijeg brzog napredovanja prema Bagdadu 63 posto Amerikanaca drži da generali nisu podcijenili ozbiljnost sukoba u Iraku, dok 33 smatra da jesu. Nešto je veća kritičnost prema Bushovoj administraciji: 57 posto smatra da vlada nije krivo procijenila težinu rata, dok 39 posto kaže da jeste.

Istraživanje je pokazalo da se 25 posto Amerikanaca i dalje protivi ratu u Iraku, što se uglavnom nije mijenjalo bez obzira na vijesti s bojišnice. Demokrati su i dalje podijeljeni glede rata: njih 52 posto podupire američku invaziju Iraka, a 42 posto se protivi. Republikanci gotovo jednoglasno, s 95 posto, podupiru rat.

Istraživanje je provedeno na slučajnom uzorku od 511 odraslih Amerikanaca u četvrtak noću, a dopuštena pogreška je +/- 5 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara