Amerikanci drže pod kontrolom središte Tikrita

AMERIČKE snage preuzele su kontrolu nad predsjedničkom palačom u Tikritu, kazao je general Vincent Brooks u glavnom stožeru središnjeg američkog zapovjedništva u Kataru.

General Brooks je rekao da su vojnici ušli u grad i počeli protjerivati pristaše režima Saddama Husseina. Dodao je da su borbe za Tirkit bile jedine jake borbe vođene tijekom posljednja 24 sata.

General Brooksje također kazao da su svi izvori iračke nafte pod kontorlom koalicijskih snaga.

Izvjestitelj France pressea javio je da američke vojne snage drže pod kontrolom središte Tikrita u koje su u ponedjeljak ujutro ušla američka oklopna vozila. Sve trgovine su zatvorene u gradu što su ga u potpunosti napustili pripadnici iračkih vojnih snaga i veći dio stanovništva.

Glasnogovornik britanskih snaga u Perzijskom zaljevu, pukovnik Al Lockwood, izjavio je da bi pad Tikrita označio karj rata.

"Prema mojim saznanjima Tikrit je još jedino mjesto na kojemu Iračani pružaju otpor", kazao je Lockwood u kampu As-Saliyah, gdje se nalazi glavni stožer Središnjeg američkog zapovjedništva (Centcom) u Kataru.

Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, nalazi se 180 kilometara sjeverno od Bagdada, i do nedjelje je bio posljednji veliki irački grad koji nije bio pod kontrolom anglo-američkih snaga.

Američke marince napali snajperisti u središtu Bagdada

Reuters javlja da su američke marince napali ponedjeljak rano ujutro snajperisti iz zgrade u središtu Bagdada u blizini hotela Palestina, sjedištu stranih novinara koji prate rat u Iraku.

Marinci su uhitili tri čovjeka nakon pucnjave u kojoj su marinci uzvratili oružanom vatrom snajperistima. Koda jednog uhićenog je pronađena automatska puška AK-47, a kod drugog pištolj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kada su američke postrojbe preuzele nadzor nad Bagdadom sredinom proteklog tjedna bilo je brojnih razmjena oružane vatre.

Najmanje je šest američkih vojnika ranjeno, od kojih dvoje teško, u nedjelju kada je pripadnik iračke paravojske na njih bacio ručnu bombu dok su premještali minobacače iz skladišta oružja južno od Bagdada.

Vojnici 101. Zračnodesantne divizije prenosili su minobacače u prednje dvorište ureda stranke Baath u gradu Mahmudiyi udaljenom 25 kilometara južno od Bagdada, kada se ispred zgrade zaustavio automobil iz kojega je iskočio čovjek i bacio na vojnike ručnu bombu.

Šest vojnika je helikopterom prebačeno u poljsku bolnicu u središtu Iraka, a dok je još 10 vojnika označeno kao ranjenici s površinskim ozljedama. Istovremeno, oko 40 američkih vojnika u uredu našlo se pod vatrom sa tri odvojene pozicije uokolo ureda .


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara