Amerikanci gube rat u Afganistanu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VISOKI dužnosnik američke vojske u tajnom je izvještaju naveo da će misija u Afganistanu "vjerojatno završiti neuspjehom". Američki general Stanley McChrystal u izvještaju na 66 stranica navodi zahtjev za povećanje kontingenta NATO-ovih vojnika u misiji u Afganistanu, prenosi Washington Post.

"Neuspjeh da se u sljedećem razdoblju od 12 mjeseci, u kojem se obrazuju vlastite afganistanske snage sigurnosti, zadobije inicijativa i preokrene moment u pobuni u Afganistanu, donosi rizik ishoda u kojem poraz pobune više nije moguć", objašnjava general razloge za povećanje broja vojnika u Afganistanu. Prema nekim američkim vojnim dužnosnicima, u Afganistan bi trebalo poslati još najmanje 30 tisuća vojnika.

Nova strategija

Broj američkih vojnika ove godine već se gotovo udvostručio sa 32 tisuće na 62 tisuće, a do kraja godine Pentagon taj broj namjerava povećati za još šest tisuća. Tome treba pribrojati i još oko 38 tisuća vojnika drugih država NATO saveza.

Nova strategija ratovanja i vojnih akcija u Afganistanu će biti ne samo ubijanje talibana, nego i zaštita afganistanskih stanovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara