Amerikanci gube rat u Afganistanu

Amerikanci gube rat u Afganistanu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VISOKI dužnosnik američke vojske u tajnom je izvještaju naveo da će misija u Afganistanu "vjerojatno završiti neuspjehom". Američki general Stanley McChrystal u izvještaju na 66 stranica navodi zahtjev za povećanje kontingenta NATO-ovih vojnika u misiji u Afganistanu, prenosi Washington Post.

"Neuspjeh da se u sljedećem razdoblju od 12 mjeseci, u kojem se obrazuju vlastite afganistanske snage sigurnosti, zadobije inicijativa i preokrene moment u pobuni u Afganistanu, donosi rizik ishoda u kojem poraz pobune više nije moguć", objašnjava general razloge za povećanje broja vojnika u Afganistanu. Prema nekim američkim vojnim dužnosnicima, u Afganistan bi trebalo poslati još najmanje 30 tisuća vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova strategija

Broj američkih vojnika ove godine već se gotovo udvostručio sa 32 tisuće na 62 tisuće, a do kraja godine Pentagon taj broj namjerava povećati za još šest tisuća. Tome treba pribrojati i još oko 38 tisuća vojnika drugih država NATO saveza.

Nova strategija ratovanja i vojnih akcija u Afganistanu će biti ne samo ubijanje talibana, nego i zaštita afganistanskih stanovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara