Amerikanci izveli zračni napad na somalijske islamiste

NAKON Etiopije i SAD su se, prvi put nakon svog zlosretnog "humanitarnog" pohoda na Mogadisciu, vojno uplele u rat u Somaliji, ovaj put kroz bombardiranje somalijskih islamista za koje se vjeruje da su povezani s "Al Qaedom".

CBS javlja kako je američki zrakoplov AC-130, operirajući iz baze u Džibutiju, izvršio napad na pripadnike "Al Qaede" koje se sumnjiči da su sudjelovali u krvavom bombaškom napadu na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar es Saalamu 1998. godine.

AC-130 je transportni zrakoplov preuređen za borbene namjene, odnosno opremljen najsuvremenijim automatskim topom.

Napad se zbio na najjužnijem dijelu Somalije, gdje su se pripadnici Unije islamskih sudova (UIC) sklonili nakon što su poraženi od etiopskih snaga i istjerani iz većeg dijela te istočnoafričke države.

CBS, pozivajući se na izjave svjedoka, tvrdi kako se ne zna jesu li američke snage postigle cilj misije, ali se na mjestu napada nalazi "veliki broj mrtvih tijela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno strani mediji, pozivajući se na izvore u južnom somalijskom gradu Kismayo, javljaju kako se vode žestoke i krvave borbe na području Ras Kamboni - posljednjem UIC-ovom uporištu kojeg namjeravaju zauzeti etiopske snage i snage pro-etiopske Prijelazne federalne vlade.

Etiopski dužnosnici su priznali da postoji veliki broj mrtvih na obje strane, a svjedoci u Kismayu su zabilježili da je najmanje 50 etiopskih vojnika evakuirano.

Američka Peta flota, pak, održava blokadu somalijske obale nastojeći spriječiti islamiste da pobjegnu morskim putem. Susjedna Kenija je, pak, već ranije zatvorila granicu.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara