Amerikanci krenuli prema unutrašnjosti Iraka

OKO 18 sati počeli su jaki napadi američke artiljerije na iračke snage, nedaleko granice s Kuvajtom nakon čega je uslijedilo bombardiranj Bagdada.

Prva američka kopnena postrojba, dijelovi prvog ekspedicijskog korpusa američkih marinaca, ušla je u Irak oko, javio je u četvrtak CNN pozivajući se na izvore u Pentagonu.

Američki marinci su ušli u južni Irak iz sjevernog Kuvajta i sada se kreću dalje, javio je CNN.

Budući da još nema službenih informacija ne zna se je li to početak kopnene invazije na Irak i glavni udar na Irak.

Glavni udar na Irak, nazvan "šok i strahopoštovanje", krenut će iz zraka, a oko 3.000 krstarećih raketa i navođenih bombi trebalo bi uništiti već određene ciljeve i posijati paniku među iračkim vojnicima koji su spremni na brobu. Vrlo brzo za njim trebao bi krenuti napad kopnenih snaga koje bi s juga krenule prema Bagdadu kao glavnom cilju kampanje.

CNN javlja kako je oko 10,000 ratnih vozila krenulo u unutrašnjost Iraka, te da pokrete prate sustavna bombardiranja iračkih ciljeva.

U isto vrijeme započeo je i zračni napad na Bagdad u kojem odjekuju jake eksplozije, vidi se da djeluje iračka protuzračna obrana.

Snažne eksplozije potresle su i središte Bagdada nakon što su američke snage na glavni irački grad lansirale krstareće rakete, izvijestio je Reuters.

Oblaci dima pojavili su se iznad zdanja u neposrednoj blizini zgrade ministarstva vanjskih poslova i ministarstva planiranja. Prema CNN-u, riječ je o zgradama koje spadaju u predsjednički kompleks. Ovaj američki napad bio je puno intenzivniji od prethodna tri.

Cijeli zapadni dio obale rijeke Tigris koja presjeca grad u dimu je. Na toj strani rijeke locirano je nekoliko vladinih ministarstava.

Američka pješadija uništila je dva iračka kamiona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara