Amerikanci mrze Židove više nego Muslimane

VIŠE od 7.700 zločina iz mržnje počinjeno je prošle godine u SAD-u što je oko sedam posto više nego prošle godine, priopćio je FBI, a prenosi BBC.

Više od polovice žrtava napadnute su zbog njihove rase, dok je 19 posto napadnuto zbog vjeroispovijesti, stoji u godišnjem izvješću FBI-a. No, učestale su suprotnosti vezane uz činjenicu da je na sjeveru zemlje više zločina počinjenih iz mržnje nego na jugu zemlje, usprkos rasističkoj povijesti juga.

Crnački aktivisti smatraju kako je broj zločina puno veći  jer se mnogi incidenti ne prijavljuju. Izvještaj FBI-a bilježi zločine iz mržnje gdje su ljudi napadnuti zbog vjerske pripadnosti, rase, seksualne orijentacije i invalidnosti.

Među napadnutima zbog rasne pripadnosti, dvije trećine napadnutih su crnci. a jedan od petero napadnutih je bijelac.

U posljednjih nekoliko mjeseci bilo je nekoliko incidenata u kojima su se pokazivala vješala, prizivajući rasističke linčeve na jugu SAD-a zbog kojih su demonstranti zatražili veću akciju protiv zločina motiviranih mržnjom.

Louisiana je prijavila 22 zločina iz mržnje, Alabama jedan, kao i Mississippi, dok je Kalifornija prijavila njih 1.297 i New Jersey 759. Od žrtava napadnutih zbog vjeroispovijesti, njih 65,4 posto su Židovi, a 11,9 posto Muslimani. Oko 1.472 osobe su napadnute zbog seksualnog opredjeljenja, većina njih su homoseksualci.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara