Amerikanci napreduju prema centru Falluje

Amerikanci napreduju prema centru Falluje
AMERIČKE snage i pripadnici regularne iračke vojske sa svojim topništvom i tenkovima napreduju prema centru Falluje, objavili su u utorak ujutro CNN i svjetske agencije.

Očekuje se da će dugoočekivana američka ofenziva na Falluju, koja je počela u ponedjeljak, trajati najmanje nekoliko dana, iako su napadači mnogo brojniji od iračkih pobunjenika koji brane grad. U akciji sudjeluje 10.000 američkih i 5.000 iračkih vojnika prema 3.000 pobunjenika.

Američke snage zauzele su bolnicu i dva mosta na sjeveru Falluje i prodrili najmanje kilometar u dubinu grada, javlja Reuters pozivajući se na izjave očevidaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki časnici izjavili su za CNN da je ostvaren prvi ključni cilj - probijanje prve linije pobunjeničke obrane na sjevernoj strani grada. Američki vojnički izvori u utorak su objavili da su tijekom noćnih borbi ubili 42 pobunjenika.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general George Casey u ponedjeljak je u telefonskoj konferenciji za tisak iračke pobunjenike u Falluji opisao kao "amorfnu skupinu terorista i pobunjenika" i rekao kako ne izgleda da neka određena skupina tamo zapovijeda. On je također kazao da je nekih 50 do 70 posto od oko 200.000

stanovnika Falluje već napustilo grad što znači da bi ih u gradu moglo biti do 100.000.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara