Amerikanci opravdavaju uporabu bijelog fosfora u Iraku

PENTAGON je u srijedu priznao da je koristio zapaljivo streljivo s bijelom fosforom 2004. godine u ofenzivi protiv pobunjenika u iračkom gradu Falluji, no tvrdi da se radi o legalnom vojnom sredstvu.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Barry Venable, rekao je da američka vojska nije koristila to visoko zapaljivo oružje protiv civila, opovrgavajućo tako navode iz izvješća talijanske državne televizije, emitiranog ovog mjeseca, u kojem se kaže da je bijeli fosfor korišten protiv muškaraca, žena i djece u Falluji koji su u potpunosti spaljeni.

"Mi to kategorički opovrgavamo", rekao je Venable. "To je dio našeg konvencionalnog naoružanja i koristimo ga kao i svako drugo konvencionalno oružje", dodao je drugi glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman. Venable je rekao da fosfor nije zabranjen niti jednom konvencijom.

No, po Konvenciji o konvencionalnom oružju iz 1980. zabranjuje se uporaba zapaljivog streljiva protiv civila ili vojnih ciljeva u velikoj koncentraciji civila. Sjedinjene Države nisu potpisale taj protokol.

Streljivo s bijelim fosforom vojska SAD-a prvenstveno koristi za stvaranje dimne zavjese i obilježavanje ciljeva, ali i kao zapaljivo oružje, objavio je Pentagon.

Bijeli fosfor postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od oko 30 stupnjeva a vatru koju stvara je teško gasiti.

Venable je rekao da su borbama u Falluji američke snage koristile bijeli fosfor i za stvaranje dimne zavjese ali i protiv pobunjenika koji su bili u rupama i na zakrivenim položajima i koje se "na drugačiji način ne bi moglo istjerati".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara